STRANAČKI BLOK: Đilas, Radulović i Živković napravili „koaliciju bivših“!

Sa bivšima je budućnost

STRANAČKI BLOK: Đilas, Radulović i Živković napravili „koaliciju bivših“!

Politika -
Sve moj do mojega: Lider DS će na izbore ići sa Novom strankom i bivšim ministrom privrede koji bi mogao da bude i kandidat za premijera

BEOGRAD - Demokratski front i demokratskih fajront!Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, sa polovinom stranke koja je pod njegovom kontrolom, na predstojećim izborima nastupiće, najverovatnije, sa bivšim premijerom i sada predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem i ministrom privrede u ostavci Sašom Radulovićem, saznaje Kurir.Priznali da pregovaraju- Đilas i Živković su se nedavno dogovorili o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, a pregovaraju i sa Sašom Radulovićem. Radulović se još dvoumi u vezi s tim da li da formira svoju stranku ili da se priključi nekoj od postojećih, ali mu je ova druga ideja bliža. Njihov kandidat za premijer a najverovatnije bi bio upravo Radulović - objašnjava sagovornik. Ovu koaliciju su, kako kaže, neki već prozvali i „koalicijom bivših“ jer će imati bivšeg gradonačelnika, premijera i ministra.U Novoj stranci potvrdili su da pregovaraju sa Radulovićem. Živkovićev zamenik Vladimir Pavićević je rekao da NS može da o koalicijama razgovara s onima koji dele iste vrednosti.- Ne treba da dozvolimo da se cela Srbija pretvori u Srpsku naprednu stranku u kojoj jedan čovek misli i odlučuje - rekao je Pavićević.Pavićević je, komentarišući informacije o mogućem angažovanju Radulovića i njegovog savetnika Dušana Pavlovića, rekao da „kontakti traju i da se razgovaralo i do sada“.Za analitičara Dragomira Anđelkovića takav Đilasov potez jeste donekle politički racionalan, iako mu sigurno neće doneti značajno bolji rezultat na izborima.Sateran uza zid- Đilas je svestan da mora da prihvata što mu se nudi. Radulović je omražen i neshvaćen, a Živković je pokazao na izborima na Voždovcu kolika mu je moć - manje od jedan odsto. Sigurno je da, šta god da pokušavaju, teško da će moći da dignu svoje, zasad, veoma niske rejtinge - naglasio je Anđelković.

Čeka se odluka... Boris Tadić
Čeka se odluka... Boris Tadić

Potvrđeno pisanje Kurira BORIS TADIĆ PREDVODI DEMOKRATSKI FRONTDrugi predizborni blok predvodiće počasni predsednik DS Boris Tadić, potvrđeno je Kuriru iz više izvora, a u njegovom sastavu će biti deo sadašnjih funkcionera DS, Dušan Petrović, predsednik ZZS, i Nenad Čanak, predsednik LSV. Trenutno se, prema našim informacijama, pregovara sa LDP Čedomira Jovanovića, mada bi oni radije želeli koaliciju samo sa Nenadom Čankom i Sulejmanom Ugljaninom.Međutim, LDP je juče demantovao da pregovara sa Borisom Tadićem.S druge strane, uz URS kažu da oni pregovaraju sa Tadićem, kao i da ne isključuju mogućnost da pristupe ovom bloku. To je na neki način potvrdila i stranka ZZS Dušana Petrovića, koja je u svom saopštenju navela da je tačno da pregovaraju sa njima bliskim političkim opcijama.- Tačno je da su nam pojedinci i političke opcije koje se dovode u kontekst sa nama prirodni saveznici i da ćemo dati puni doprinos stvaranju programske koalicije koja će građanima Srbije biti garant razvoja i boljeg života - kažu u Petrovićevoj stranci.Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš rekao je da je glavni preduslov za formiranje „Demokratskog fronta“ odluka Tadića i njegovih saradnika da krenu u tom pravcu.- Formiranje demokratskog bloka zavisiće od potreba naše političke realnosti i od toga koliko taj blok može da doprinese neophodnom smanjenju opasne razlike između opozicije i vlasti koja ugrožava demokratiju i obesmišljava višepartijski sistem. Za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna je i volja lidera tih partija da pruže otpor strankama na vlasti, umesto da se utrkuju ko će se od njih bolje, vođen isključivo ličnim interesima, kotirati u matematici - rekao je Tadić.

Što je babi milo...PAJTIĆ: NE VERUJEM DA ĆE TADIĆ NASTUPITI NA IZBORIMA VAN DS!Bojan Pajtić, zamenik predsednika DS, rekao je juče za Kurir da ne veruje da bi Boris Tadić izašao na izbore van DS zato što njegov predlog nije dobio većinu na sednici Glavnog odbora.- On nije takav čovek, ne verujem u te medijske spekulacije! - rekao je Pajtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track