Strane filmadžije mogu da donesu 150 miliona evra
Foto: Think

Učestalo snimanje visokobudžetnih filmova

Strane filmadžije mogu da donesu 150 miliona evra

InfoBiz -
Filmske kompanije u Srbiji godišnje bi mogle da ulože i do 60 miliona evra, što bi imalo 2,5 puta veći ekonomski efekat na privredu zemlje

BEOGRAD - Snimanje filmova donosi posao mnogima.Poslednjih nedelja mediji su puni vesti o dogodovštinama glumca Pirsa Brosnana, koji se proslavio ulogom agenta 007, u Beogradu, gde snima film „Novembarski čovek“. Film će koštati oko deset miliona evra, a u Srbiji bi trebalo da ostane nekoliko miliona evra jer se na lokaciji snimanja obično potroši oko 40 odsto budžeta.Inače, strane filmske kompanije bi mogle godišnje da ulože i do 60 miliona evra, što na privredu zemlje, prema procenama stručnjaka, ima 2,5 puta veći ekonomski efekat, kao da je uloženo 150 miliona evra. Sada se svake godine u Srbiji snime filmovi vredni 5-10 miliona evra.Profitira 3.500 ljudiSvaki evro uložen u snimanje filma ima efekat kao da je potrošeno 2,5 evra, tvrde u Srpskoj filmskoj asocijaciji (SFA).- Pored oko 2.500 ljudi u filmskoj industriji, profitira i oko 1.000 dobavljača. Posao imaju restorani, ketering firme, hoteli, država naplaćuje porez svima... Zato se sve zemlje u svetu bore za ova ulaganja. Dobro je za promociju zemlje - ističe Ana Ilić, izvršni direktor SFA.Ona kaže da je u protekle četiri godine kroz filmske i televizijske projekte, produkciju reklama i postprodukciju u zemlju ušlo oko 60 miliona evra. Taj iznos bi, procenjuje ona, mogao da se dobije za jednu godinu kad bi postojali podsticaji kao svuda u svetu. Srbija ima kapacitete, obučene i iskusne profesionalce.Povraćaj porezaMiloš Đukelić iz producentske kuće „Red prodakšn“ kaže za Kurir da ove godine ima nešto više posla. Ulaganja bi bila veća da je usvojena uredba o podsticanju proizvodnje stranih kinematografskih dela, koja predviđa povraćaj poreza od 20 odsto.- Analize govore da na jedan evro koji država vrati dođu tri iz inostranstva. Važno je da sve što donesu strane filmadžije i ostane ovde - navodi Đukelić. Ana Ilić objašnjava da neformalne informacije govore da uredba nije usvojena jer nema novca u budžetu.- Hipotetički ne dajete ništa, nego vraćate ono što su vam dali. Ako nema podsticaja, nema ni ulaganja niti poreza za državu. Bez podsticaja država neće dobiti ništa, a s njima hoće nešto - smatra ona.

Ana Ilić: Posao imaju i restorani, ketering firme, hoteli, a država naplaćuje porez svima
Ana Ilić: Posao imaju i restorani, ketering firme, hoteli, a država naplaćuje porez svima

Hrvati uveli podsticajeAna Ilić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije, kaže da nam je konkurencija i te kako jaka.- Hrvati su prošlog leta uveli podsticaje koje smo mi planirali. Izgubili smo dosta projekata - tvrdi ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track