STRAŠNO: CIA hrvatskim oružjem naoružala islamiste koji sada masakriraju Iračane!
Foto: AP

Zakuvali

STRAŠNO: CIA hrvatskim oružjem naoružala islamiste koji sada masakriraju Iračane!

Planeta -
CIA je sa zagrebačkog aerodroma Pleso poslala sirijskim pobunjenicima 75 aviona s oružjem, a ovi su to oružje, ukupno 3.000 tona, podelili braći islamistima po regionu
1 / 3 Foto: AP

ZAGREB - Borci ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta) osvajaju iračke gradove i masakriraju stanovništvo hrvatskim naoružanjem koje je tokom 2012. i 2013. godine iz hrvatskih vojnih skladišta prebačeno pobunjenicima u Siriju, piše Jutarnji list.

Internet je prepun fotografija pripadnika ISIL-a koji poziraju s bacačem granata RBG-6 i granatama iz raketnog bacača M79 Osa, kojima napadaju ciljeve u Iraku. I na profilu te ogranizacije na Tviteru postavljeno je sijaset fotografija pripadnika s oružjem iz hrvatskih vojnih skladišta.

Reč je oružju čiji su transfer Slobodnoj sirijskoj vojsci dogovarali američki Stejt department i CIA. Oružje je platila Saudijska Arabija, a u Siriju je stizalo preko Hrvatske, Turske i Jordana.

Prema objavljenim podacima, tokom 2012. i 2013. godine sa zagrebačkog aerodroma Pleso poletelo je 75 transportnih civilnih aviona s oko 3.000 tona oružja i municije. Tim je avionima prevoženo je ne samo hrvatsko oružje, već i oružje iz drugih evropskih zemalja koje su prikupile SAD.

Foto Twitter
Foto Twitter

Iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli raketni bacači M79 i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6 i bestrzajni topovi M60.

Amerikanci su naoružavali pobunjenike da bi zbacili s vlasti predsednika Sirije Bašara al Asada. Pobunjenici, pripadnici militantnih islamističkih organizacija, delili su oružje svojoj ideološkoj braći, pa su se tako do zuba naoružali islamski zločinci i teroristi. Između ostalih, i teroristička grupa Ahrar al Šam, čiji je portparol javno priznao da im Slobodna sirijska vojska daje oružje.

Oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju dospelo je i u ruke Brigade mučenika Jarmuka, ISIL-a i sličnih islamističkih grupa. Fotografije najbolje govore u kakve svrhe te grupe koriste hrvatsko oružje. Juče su masakrirali više desetina iračkih vojnika.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track