STROGO ČUVANA TAJNA: Agenti Mosada obučavali Mandelu!
Foto: Fonet

Nisu znali njegov pravi identitet

STROGO ČUVANA TAJNA: Agenti Mosada obučavali Mandelu!

Planeta -
Nelsona Mandelu obučavali su agenti Mosada u Etiopiji 1962. godine da koristi oružje, mada ta izraelska tajna služba nije znala njegov pravi identitet

Nelsona Mandelu obučavali su agenti Mosada u Etiopiji 1962. godine da koristi oružje, mada ta izraelska tajna služba nije znala njegov pravi identitet, sudeći po tajnom pismu koje se čuva u izraelskim državnim arhivama.

Pismo je obelodanio izraelski list "Haarec" dve nedelje posle smrti južnoafričkog lidera. U njemu je navedeno da je Mandela dobijao instrukcije i o tehnikama sabotiranja i da je ohrabrivan da simpatiše cioniste.

Mandela je posećivao druge afričke zemlje pomenute godine kako bi zadobio podršku za borbu Afričkog nacionalnog kongresa protiv režima aparthejda u Južnoj Africi. Dok je bio u Etiopiji on je tražio pomoć izraelske ambasade, koristiehi pseudonim, navedeno je u pismu koje je označeno kao strogo poverljivo i koje je poslato zvaničnicima u Izrael oktobra 1962. godine.

"Kao što vam je poznato pre tri meseca smo diskutovali o slučaju polaznika koji se pojavio u (izraelskoj) ambasadi u Etiopiji pod imenom David Mobasari koji je došao iz Rodezije. Obučavali su ga Etiopljani (tajno ime Mosadovih agenta, kako navodi "Harec") u džudou, sabotaži i korišćenju oružja," stoji u pismu koje je preneo izraelski list.

Dodaje se da je ta osoba pokazala interes za metode Hagane, jevrejske paramilitarne organizacije, koja se borila protiv britanskih vladara i arapskog stanovništva Palestine 1930-tih i 1940- tih godina i drugih jevrejskih ilegalnih pokreta.

"On je naše ljude pozdravljao sa "šalom", bio je upoznat sa problemima Jevreja i Izraela i odavao utisak da je intelaktualac. Osoblje je pokušalo da od njega napravi cionistu. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova na svom vebsjatu pominje dokument koji potvrđuje da su se Mandela i jedan izraelski zvaničnik sastali u Etiopiji 1962. godine, ali ne pominje direktno Mosad, ni bilo kakvu obuku".

"Izraelske državne arhive poseduju dokument (koji nije objavljen) koji pokazuje da se Mandela sastao sa nezvaničnim predstavnikom Izraela u Etiopiji još 1962.Izraelski predstavnik nije bio svestan Mandelinog pravog identiteta. Umesto toga njih dvojica su diskutovala o problemima Izraela na Bliskom istoku i Mandela je pokazao veliki interes za to.Tek nakon njegovog hapšenja 1962. godine po povratku u Južnu Afriku,Izrael je saznao istinu," navedeno je u dokumentu datiranom 9. decembra ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track