STROGO POVERLJIVO: Tači bio srpski špijun!

Najstrože čuvana tajna bivše Jugoslavije

STROGO POVERLJIVO: Tači bio srpski špijun!

Politika -
Rođeni brat Hašima Tačija bio je operativna veza tajne službe bivše Jugoslavije koja je policiji savezne države omogućila da razbije demonstracije Albanaca osamdesetih godina

BEOGRAD - Špijunska posla.Rođeni stariji brat kosovskog premijera Hašima Tačija bio je saradnik Službe državne bezbednosti Jugoslavije osamdesetih godina prošloga veka! Posebno je bila zapažena njegova uloga kao saradnika SDB u čuvenim studentskim demonstracijama u Prištini 1981. godine, koje su nasilno ugušene.Otvorio vrata policijiVeza Tačija sa DB u Beogradu za našu i albansku javnost i danas je tajna, a Kurirov sagovornik, jedan od bivših šefova SDB Jugoslavije, ni danas nije hteo do kraja da je otkrije!- Tačno je da je jedan od braće Tači bio naša operativna veza na Kosovu tokom velikih demonstracija početkom osamdesetih godina prošloga veka - priča sagovornik Kurira.- Kad se Juga raspala, i ta veza sa saradnikom na terenu je pukla. Jednostavno, saradnici više nisu znali s kime bi obnovili saradnju jer SDB više nije ni postojao, a RDB Srbije nije na pravi način pohvatao sve te dobre saradnike...Priča o Tačijevom bratu počela je daleke 1981. godine, kada su u centru Prištine izbili studentski nemiri. Specijalne jedinice savezne policije dobile su zadatak da po svaku cenu uguše studentsku pobunu.- Sećam se da se nekoliko stotina studenata zabarikadiralo u Studentskom domu - nastavlja priču bivši visoki činovnik SDB Jugoslavije.- Nije bilo načina da se uđe unutra. Tada je proradila operativna veza jednog kolege. Tačijev brat, koji je bio student i bio među demonstrantima u domu, krišom je sklonio barikade i otvorio sporedna podrumska vrata zgrade - kaže sagovornik Kurira.Žestoka tučaTo su iskoristili specijalci i neprimećeno upali unutra.- Počela je žestoka tuča sa studentima. Koliko se sećam, dvoje studenata je nastradalo, jedna devojka iskočila je kroz prozor i poginula. Naravno, niko nije mogao da dokaže ko je pomogao specijalcima da uguše nemire, jer da je bilo suprotno, sigurno bi ga stigla osveta. Hteli su pojedinci iz Službe, mnogo godina kasnije, kada je Tači postao politički lider, da ovu priču obelodane, ali za to nije bilo dovoljno sluha u redovima tajne policije.

Gani Tači cinkario JašarijaMediji na albanskom optuživali su Ganija Tačija da je radio za Resor državne bezbednosti, i to kasnih devedesetih godina prošlog veka, pa se čak tvrdilo da postoje transkripti koji dokazuju da je Gani Tači davao informacije RDB o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i porodici Jašari 1997. i 1998. godine. Neki prištinski mediji su tvrdili da je Gani Tači nastavio da radi i posle 2000. za srpsku tajnu službu, pa se čak tvrdilo da informacije Kosovske obaveštajne službe prvo dolaze u Beograd, pa tek onda u Prištinu.

S braćom pravi imperijuUz pomoć braće, Ganija, Bljerima i Idriza, Hašim Tači gradi poslovnu imperiju na Kosovu. Njegova braća nalaze se na čelu kompanija koja se bave rudarstvom, naftom, energijom, osiguranjem. Samo Bljerimova investicija u gradnju stambeno-poslovnog bloka u Prištini iznosi četiri miliona evra! Procenjuje se da će njegova zarada biti dvostruko veća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track