SUBNOR protiv Karađorđevića

Rat nikako da se završi

SUBNOR protiv Karađorđevića

Društvo -
Oni predlažu i da se "prekine ova šarada" vezana za tretman princa Aleksandra Karađorđevića, i tiha podela vlasti između predsednika Srbije i samoproklamovanog "kraljevskog visočanstva"

BEOGRAD - Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) ukazao je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, da "rehabilitacija Kneza Pavla Karađorđevića, Slobodana Jovanovića, Dragiše Cvetkovića, generala Dragoljuba Mihailovića i drugih, nije isključivo pravo državnih organa Srbije".

U saopštanju se navodi da su u pitanju ličnosti koje su imale jugoslovenski karakter i značaj pa je time o njihovoj rehabilitaciji nužan zajednički dogovor novostvorenih država na području bivše SFRJ".

Oni su u vezi sa državnom sahranom Kneza Pavla Karađorđevića ukazali i na posledice.

Za vreme postupka rehabilitacije, kako piše, SUBNOR je reagovao upozorivši državu i sud da se tim činom osuđuje 27. mart, datum kada je oboren Pakt, zapravo Protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije fašističkom trojnom savezu.

Da se opravdava agresija fašističkih država na Kraljevinu Jugoslaviju učinjena 6. aprila 1941, osuda narodnog ustanka protiv fašističkih okupatora u Srbiji, Sedmojulski ustanak, i osuđuje antifašistička borba naroda Jugoslavije i Srbije i njihov doprinos dat pobedi nad fašizmom", piše u saopštenju.

"Pošto je rehabilitacija Kneza Pavla Karađorđevića bila povezana sa prenošenjem njegovih posmrtnih ostataka u porodičnu grobnicu na Oplencu, stav SUBNOR je da je to privatno pravo pripadnika dinastije u skladu sa pravilima osnivača te zadužbine kao grobnice srpske i jugoslovenske dinastije Karađorđević", ističe se u saopštenju SUBNOR.

Oni podsećaju da se "prethodni šef države Srbije stavio na čelo državnog odbora za sahranu".

"Shvatamo značaj državog kontinuiteta, ali i pravo i potrebu da se preispitaju određeni potezi i odluke predhodne vlasti, ako one mogu da nanesu ozbiljne probleme Srbiji i poremete odnose država na području bivše Jugoslavije, a i, u isto vreme, sa saveznicima iz antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu.

Oni predlažu i da se "prekine ova šarada" vezana za tretman princa Aleksandra Karađorđevića, koga je bivši predsednik Srbije Boris Tadić javno oslovljavao sa "vaše kraljevsko visočanstvo" i tiha podela vlasti između predsednika Srbije i samoproklamovanog "kraljevskog visočanstva".

SUBNOR naglašava da treba vratiti dostojanstvo Srbiji kao državi republikanskog oblika vladavine, kako je i određeno našim Ustavom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track