SUD NALOŽIO MUP HRVATSKE: Izručite Zdravka Mustača Nemačkoj!

Afera Đureković

SUD NALOŽIO MUP HRVATSKE: Izručite Zdravka Mustača Nemačkoj!

Crna Hronika -
Nadležna tela hrvatskog MUP i Nemačke treba da dogovore način, vreme i mesto predaje koja mora da bude izvršena najkasnije u roku od deset dana po pravosnažnosti rešenja o predaji, odnosno od 15. aprila

ZAGREB - Županijski sud u Varaždinu naložio je danas MUP-u predaju bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Udbe Zdravka Mustača Nemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je bio umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

U saopštenju suda u Varaždinu navodi se da je danas primljena odluka Vrhovnog suda kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Mustačeve odbrane i tužilaštva na prvostepeno rešenje varaždinskog suda o izručenju.

Zbog toga je varaždinski sud odmah naložio MUP Hrvatske, odnosno Službi za međunarodnu policijsku saradnju njegovu predaju.

Nadležna tela hrvatskog MUP i Nemačke treba, navodi sud, da dogovore način, vreme i mesto predaje koja mora da bude izvršena najkasnije u roku od deset dana po pravosnažnosti rešenja o predaji, odnosno od 15. aprila.

Mustačev advokat Lidija Horvat izjavila je ranije da je uputila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu predlog za određivanje privremene mere radi obustave, odnosno odlaganja predaje Mustača na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Ona je, međutim, rekla da hrvatska i nemačka tela mogu da postupaju po pravosnažnom rešenju o izručenju bez obzira na poteze odbrane. U istom slučaju u januaru je Namačkoj izručen bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković.

Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su tada u istom slučaju odobrili izručenje Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici je zbog zastarelosti odbio da izruči Mustača.

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rešenje velikogoričkog suda.

Zbog nedostatka sudija, sud u Velikoj Gorici tražio je da se predmet dodeli nekom drugom sudu, pa se tako našao pred sudijama u Varaždinu koji su odobrili izručenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track