SUD ODLUČIO: Pistorijus se brani sa slobode!

Kaucija 112.600 dolara

SUD ODLUČIO: Pistorijus se brani sa slobode!

Ostali sportovi -
Atletičar koji je optužen za ubistvo devojke braniće se sa slobode

Sud u Pretoriji doneo je odluku da se atletičar Oskar Pistorijus, koji je optužen za ubistvo svoje devojke Rive Stinkamp, brani sa slobode.Desmond Nair, sudija suda u Pretoriji, nakon četiri sata saslušanja tužilaštva i odbrane odlučio je da dozvoli Pistorijusu da se brani sa slobode.

Sudija je odobrio kauciju, koja iznosi 1.000.000 južnoafričkih randa (112.600 dolara). Atletičar se neće vratiti u kuću u kojoj se dogodilo ubistvo."Ne želi se vratiti tamo", rekao je advokat Pistorijusa Beri Rouks.

Suđenje Pistorijusu za ubistvo odloženo je za 4. jun 2013. godine. Pistorijus će uz kauciju morati da preda pasoš i oružje, da izbegava susrete sa svedocima, a zabranjeno mu je i konzumiranje alkohola.Južnoafrički paraolimpijac je optužen da je sa predumišljajem ubio svoju devojku prošlog četvrtaka 14. februara.Sudija je detaljno izneo izjave koje je čuo na saslušnjima proteklih dana. Istakoao je da mu delovi verzije optuženog atletičara nisu jasni.Na primer kako to da nije znao da mu devojka nije u krevetu kada je pucao u vrata kupatila.Još uvek se nemože tačno utvrditi šta se dogodilo u noći kada je Riva ubijena. Nakon sudskog saslušanja postoje dve verzije događaja:Verzija Oskara Pistorijusa:Ona i Riva su spavali. On je ustao iz kreveta i otišao da zatvori terasu i uzme ventilator, međutim, u tom momentu je čuo neobičan zvuk iz kupatila i pomislio je da je provalnik u kući. On je tvrdio da je povikao Rivi da pozove policiju i otišao je po proteze i pištolj. Pucao je u zatvorena vrata kupatila, a onda je uzeo palicu za kriket i razvalio ih. Tada je ugledao ranjenu Rivu, uzeo je u ruke i odneo niz stepenice.Tužilac ima drugu verziju:Oskar i Riva su se posvađali, a svedok je tvrdio da je čuo i ženski vrisak. Riva je otišla u kupatilo i zaključala se. On je stavio proteze, uzeo je pištolj i pucao kako bi ušao u kupatilo. Otvara vrata, diže ranjenu devojku koja je još uvek bila živa i iznosi je niz stepenice, a zatim zove oca.Ako ga sud proglasi krivim za teško ubistvo dobiće doživotnu kaznu zatvora, ukoliko bude optućen za ubistvo maksimalna kazna je 20 godina.Tužilac Geri Nel strahuje da bi Pistorijus mogao da pobegne iz zemlje.Ovaj atletičar je rođen bez obe potkolenice. Uz pomoć karbonskih proteza postigao je neverovatan rezultat na Olimpijskim igrama u Londonu. Trčao je 400 metara i uspeo da se plasira u polufinale. Na Paraolimpijskim igrama je osvojio zlatno medalju i postavio rekord.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track