SVEDOK SUDARA VOZOVA: Bilo je strašno, leteli su i putnici i sedišta!
Foto: Marina Lopičić

Drama u tunelu Tošin bunar

SVEDOK SUDARA VOZOVA: Bilo je strašno, leteli su i putnici i sedišta!

Crna Hronika -
Šest povređenih sa lakšim ali dubljim povredama glave prebačeno je u Urgentni centar, a sedmoro povređenih sa ortopedskim povredama u Kliničko-bolnički centar "Zemun"
1 / 14 Foto: Marina Lopičić

BEOGRAD - U sudaru dva voza u tunelu "Tošin bunar" povređeno je 22 putnika od kojih jedno dete.

Evakuacija je završena i pušten je u saobraćaj jedan pružni kolosek.Železnice Srbije su odlučile da u puste u rad jedan kolosek u 15.30 sati, dok će drugi biti blokiran dok se ne završi uviđaj koji je u toku.

Kako saznaje Kurir kvar se dogodio na vozu koji je saobraćao na relaciji BeogradŠid. Voz se pokvario na krivini u tunelu "Tošin bunar". Taman kada je mašinovođa trebalo da pokrene lokomotivu, na taj voz je naleteo drugi, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica.

"Bilo je strašno! U trenutku udara popucala su mnoga stakla u vozu. Sedišta su se odvalila, a neki putnici su leteli po 4-5 metara", rekli su očevici reporteru Kurira.

Foto: Printscreen RTV Pink 3
Foto: Printscreen RTV Pink 3

"Svi putnici iz oba voza su evakuisani. Reč je uglavnom o lakšim povredama, kao što su ugruvavanje, a moguće je da broj povređenih bude i veći, kako putnici budu prijavljivali povrede", rekla je načelnica za vanredne situacije u Beogradu Sanja Vuksanović Žugić.

Ona je napomenula da najverovatrnije niko od putnika neće biti zadržan, i dodala da samo mašinovođa ima "ozbiljnije povrede".

Vuksanović Žugić je istakla da, na sreću, u sudaru nije došlo do požara, što je u ovakvim situacijama čest slučaj.

Prema rečima portparolke Hitne pomoći Nade Macure jedan vagon je bio zarobljen u tunelu, ali su svi povređeni prebačeni u drugi vagon i odatle u beogradske bolnice.

U Urgentni centar KCS primljeno je 13 povređenih putnika, među kojima i jedno petogodišnje dete, i kod svih se radi o lakšim povredama, saopšteno je iz te ustanove.

Šef dežurne ekipe Urgentnog centra Goran Kaljević je rekao da niko od primljenih putnika nije teže povređen, uglavnom se radi o lakšim telesnim povredama, kao što su nagnječine, posekotine, povrede kože, mišića, oguljotine, udarci u telo, glavu...

"Nakon završetka dijagnostike, najverovatnije da će većina biti otpuštena na kućno lečenje", rekao je Kaljević.

Među povređenim putnicima bilo je i jedno petogodišnje dete, ali je ono u dobrom stanju. Prema rečima doktora Kaljevića, osim što je pretrpelo strah, dete nije povređeno.

U sudaru vozova su lakše povređena 22. putnika. U Urgentni centar primljeno je 13, dok su ostali zbrinuti u KBC Zemun i Klinici za ortopediju na Banjici.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić rekao je ovim povodom da nam se u poslednje vreme dešavaju stvari "koje smo mislili da se dešavaju samo na filmovima".

"Srećom nema nastardalih, a okolnosti pod kojima se dogodila ova nesreća biće predmet analize. Očekujem detaljnu istragu. Ono što je bitno reći, naše službe za ovakve situacije su efikasno i na vreme reagovale", rekao je Antić. Antić je istakao da se trećim vozom eavkuišu povređeni i ponovio da nema teže povređenih.

Podsetimo, dva putnička voza sudarila su se danas oko 13.30 u tunelu "Tošin bunar" a u sudaru je povređeno više putnika. Putnički voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Novi Sad naleteo je u tunelu na voz koji je saobraćao na liniji Beograd - Šid.

http://www.youtube.com/watch?v=BvmwLeGRIzU

Železnice formirale komisiju za ispitivanje uzroka sudara

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović formirao je posebnu komisiju da najhitnije utvrdi uzroke sudara.

Komisija će sagledati sve tehničke elemente, pregledati dokumentaciju i prikupiti izjave od učesnika u železničkom saobraćaju koji su direktno bili uključeni u organizaciju saobraćaja na tom mestu, rekao je portparol "Železnica Srbije” Nenad Stanisavljević.

Nakon toga će, prema njegovim rečima, komisija utvrditi uzroke sudara i o svojim rezultatima rada odmah obavestiti javnost.

Iz "Železnica Srbije" saopšteno je da je saobraćaj osposobljen oko 15.30 sati, a nepovređeni putnici su odmah nastavili putovanja redovnim vozovima.

Iz tog preduzeća su izrazili žaljenje zbog "tog vanrednog događaja" i povređenim putnicima poželeli brz oporavak.

Sudar vozova dogodio se oko 13.30 sati u tunelu Bežanijska kosa, nedaleko od stanice Tošin bunar, kada je putnički voz na liniji Beograd - Novi Sad - Subotica udario u putnički voz koji se tog trenutka nalazio u tunelu, a krenuo je iz Beograda prema Šidu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track