Leposavić: Na pauzi definišu stavove
Foto: Tanjug

Sudbonosna odluka

Leposavić: Na pauzi definišu stavove

Politika -
U dokumentu piše da će Srbija, ukoliko Albanci ne budu poštovali postignuti dogovor, suspendovati dogovor, da neće biti naplate carina i da će Srbi moći da koriste dokumenta Srbije

LEPOSAVIĆ - Više od dva sata veoma teške rasprave zajednička sednica odbornika četiri Skupštine opštine severa Kosova je prekinuta i određena je pauza. U pauzi će predsednici opština i šefovi odborničkih grupa pokušati da definišu zajedničke i jedinstvene stavove Skupštine.

Odbornici i predsednici opština koji su u umeđuvremenu govorili jedinstveni su u stavu da ni u kom slučaju neće granicu između Kosovo i Srbije, da je ovo važan trenutak za budućnost Srba na Severu i da Srbi moraju da ostanu jedinstveni.

Odbornici se međutim razlikuju u stavovima šta činiti dalje, da li prihvatiti garancije Srbije, da li prekinuti protest na Jarinju ili ga u nekom obliku nastaviti.

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, kaže da bi se učinilo nešto više da mora da se dogodi narod. "Narod se za ova četiri dana nije se dogodio u Srbiji, a žalosno, istina je, nije se ni dogodio ni ovde, na severu Kosova", rekao je Ristić.

Dobroslav Dobrić, zamenik predsednika SO Zvečani, rekao je na Skupštini da garancije Vlade Srbije ne da nisu čvrste nego nisu nikakve. On je rekao da i ono što se gradi na Jarinju granica između Srbije i Velike Albanije.

Posle pauze očekuje se da se nastavak rasprave i glasanje.

Krstimir Pantić prvi je govorio pred odbornicima i rekao da su svi njihovi zahtevi prihvaćeni i od EU i vlade i da ne vidi razlog da skupština četiri opštine ne podrži zaključke Vlade Srbije i da je po prvi put vlada Srbije garantovala da će biti ispunjeni svi njihovi zatevi.

On je naveo da će 10. januara u Briselu ponovo biti nastavljeni razgovori o integrisanom upravljanju prelazima jer, kako je objasnio, tehnički protokol o ovom pitanju nisu jasno definisani.

Pantić je naveo da sporazum o integrisanom upravljanju prelazima neće važiti samo do 10. januara, već dok ne bude postignuto takvo rešenje koje će uvažavati naše legalne i legitimne interese.

U zaključku Vlade Srbije koji je pred početak sednice podeljen odbornicima četiri opštine navodi se da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova, da će biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija.

Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administrativnim prelazima i ukoliko dođe do kršenja dogovora Vlada će suspendovati dalje sprovođenje tog sporazuma.U njemu je, takođe, naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma vezanog za integrisano upravljanje prelazima.

U zaključku je precizirano i to da će prelazi Jarinje i Merdare biti otvoreni 10. decembra, a prelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.Odbornici četiri opštine sa severa Kosova na sednici bi trebalo da donesu odluku o okončanju protesta Srba kod Jarinja.

Ukoliko odbornici usvoje zaključak o prekidu protesta, stvoriće se uslovi da bude nastavljena izgradnja integrisanog prelaza kod Jarinja koji bi trebalo da bude otvoren 10. decembra.

Reporter Kurira je tokom noći nakratko vidio i dokument-garanciju koju su predsednici opština doneli iz Beograda. U tom dokumentu piše da će Srbija, ukoliko Albanci ne budu poštovali postignuti dogovor, suspendovati dogovor, da neće biti naplate carina i da će Srbi moći da koriste dokumenta Srbije.

Noć na Jarinju je protekla mirno, a jutro je uz logorske vatre i pod šatore dočekalo nekoliko stotina Srba. Oni će u blokadi radova ostati do konačne odluke odbornika četiri Skupštine.Saobraćaj Raška-Leposavići odvija se bez problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track