MIŠKOVIĆ SUDIJI: Svu svoju imovinu dajem za pasoš!
Foto: Tanjug

Specijalni sud

MIŠKOVIĆ SUDIJI: Svu svoju imovinu dajem za pasoš!

Crna Hronika -
Dozvolite mi da putujem ili ne pritvorite, rekao sudiji Vladimiru Vučinić u koji mu je objasnio da mora biti svestan procesne situacije u kojoj se nalazi i istakao da je sve odluke doneo po zakonu

BEOGRAD - Optuženi predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković pozvao je danas Specijalni sud da mu dopusti putovanja u inostranstvo, jer njegova kompanija sa 8.000 zaposlenih zbog zabrane izlaska iz Srbije trpi štetu u milionima evra i ne može da radi normalno.

"Zašto me ne pustite da radim normalno i da Delta normalno funkcioniše? Onda me pritvorite ponovo", rekao je Mišković na suđenju za zloupotrebe u privatizaciji putarskih preduzeća, čime je naneta šteta od oko 20 miliona evra.

Mišković je kao jemstvo da mu bude vraćen pasoš ponudio je celu svoju imovinu.

Sudija Vladimir Vučinić rekao je Miškoviću da "mora biti svestan procesne situacije u kojoj se nalazi" i istakao da je sve odluke doneo po zakonu, i kada je dozvolio Miškoviću put u London i kada mu nije dozvolio putovanja u Holandiju i Italiju.

Vučinić je naveo da je sud utvrdio da ne postoji neophodnost putovanja i da je Miškovićevo poslovanje moglo da se odvija tako da planirani susreti budu drugačije organizovani. "U zahtevu za put u Holandiju nije priloženo ni pozivno pismo. U svakom slučaju ćemo ceniti neophodnost putovanja. Morate pojačati argumentaciju u zahtevima koje podnosite", rekao je Vučinić Miškoviću. Mišković je rekao da je "duboko razočaran" odlukama suda da mu zabrani putovanja i naveo da Delta ne može normalno da radi ako "on sedi u Srbiji".

"Imamo dva velika posla u izgledu u Americi. Zamislite, ugovaram posao od 50 miliona evra i sada treba da tražim pozivno pismo da bih mogao da dobijem pasoš", rekao je Mišković. Mišković je upitao sud šta je potrebno da obezbedi da bi radio normalno. "Šta treba da obezbedim da bih mogao normalno da radim? Dao sam jemstvo od 12 miliona evra, blokirano mi je 55 miliona evra. Da sam hteo da bežim, ne bih se vratio iz Londona. Imam odluku Ustavnog suda da je prekršeno moje pravo. Šta mi znači ta odluka?", upitao je Mišković.

Optuženi je naveo da u Holandiji "ima suđenje", i da je u Italiju nameravao da putuje zbog regionalnog širenje Delta, a sudija Vučinić je rekao da sud nije obavešten da postoji takvo suđenje. Vučinić je rekao da jemstvo od 12 miliona evra jeste veliko, ali da za Miškovića ni veći iznosi nisu nedostižni. Vučinić je, povodom podneska koji je podneo advokat Ijan Forester, zastupnik Miškovićeve kompanije Hemslejd, rekao da u odlukama o zabranama putovanja optuženom nisu uvedene nove eliminatorne okolnosti i da su sve odluke donete po Zakonu o krivičnom postupku.

"Dobro sam sagledao argumentaciju kada sam dozvolio put u London, a to što sam posle te odluke prvi put u karijeri morao da se obratim drugim nadleženim organima, to ne želim da komentarišem niti da dovodim u vezu sa ostalim odlukama", rekao je Vučinić. Suđenje je nastavljeno iznošenjem odbrane optuženog Milutina Gaševića.

Podsetimo, suđenje vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća, biće nastavljeno danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin, kao i Đurašković to su učinili krajem februara. Na suđenju se očekuje da odbranu iznose i ostali optuženi.Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona evra u kešu u zamenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vredne 3,2 miliona evra za odbranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovoprisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.Svi optuženi su u istrazi kao i na početku sudenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i odredena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja

Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,2 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track