ŠARIĆ PRED SUDOM: Darkove žene danas nema u sudnici!
Foto: Tanjug

Specijalni sud

ŠARIĆ PRED SUDOM: Darkove žene danas nema u sudnici!

Crna Hronika -
Šarićev branilac Radoslav Baćević posle završetka suđenja rekao je da njegov klijent za sada neće iznositi odbranu već će sačekati odluku suda o predlogu odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi za koje smatra da su pribavljen na nelegalni način

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je u 9.30 nastavljeno suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe zbog sumnje da su organizovali krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Šarić je u sudnicu došao u beloj košulji i krem džemperu i za razliku od prvog pojavljivanja kada je bio nasmejan danas na njegovom licu nije mogla da se vidi gotovo nikakva emocija. Njegova supruga danas nije došla na suđenje, ali u publici su njegova sestra i desetak prijatelja među kojima je i njegov kum Nebojša Jestrović, optužen pranje novca od šverca kokaina.

Darko Šarić neće još iznositi odbranu povodom optužbi za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, odnosno dok sud ne odluči o njegovom zahtevu za izuzimanje nezakonito pribavljenih dokaza.

Šarićev branilac Radoslav Baćević rekao je nakon završetka današnjeg suđenja, da Šarić za sada neće iznositi odbranu već će sačekati odluku suda o predlogu odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi (transkripti prisluškivanih razgovora i SMS poruka) za koje smatra da su pribavljene na nezakonit način.

Šarićev branilac je ukazao da se danas, kao ni na suđenju pre dve nedelje, među dokazima koje je predstavilo tužilaštvo Šarić nigde ne pominje.

Advokat je najavio da će Šarić u maju izneti svoju odbranu povodom optužbi za pranje para u Srbiji, dok bi sutra, kako je rekao, trebalo da bude reči "o nezakonitim dokazima".

Pred Većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu pregledana je dokumentacija koju je srpsko tužilaštvo dobilo od italijanskog, u kojoj su naredbe o praćenju i prisluškivanju Milana Puljarevića protiv koga se zbog droge postupak vodi u Italiji.

Po optužnici srpskog tužilaštva za organizovani kriminal, italijanska policija je nakon praćenja, na putu ka Milanu u blizini mesta Lođi, oktobra 2008. godine u akciji "Loptica" uhapsila Puljarevića u čijem je "mercedesu" nađeno 100 kilograma kokaina. Po navopdima optužnice, prodaju te droge je ugovorio optuženi Milan Milovac, po uputstvima Darka Šarića.

Okrivljeni Milovac koji je bio "zadužen za Italiju" je u bekstvu, a za njega je svedok-saradnik rekao da je zaradio 600.000 evra od prodaje droge. Šarić je 24. marta negirao krivicu za šverc kokaina i ocenio da je proces protiv njega "velika obmana i dimna zavesa bivšeg režima".

Posle više od četiri godine skrivanja, Šarić se predao 18. marta, kada mu je određen pritvor do 60 dana. Nedavno se predao i Šarićev saradnik Nikola Dimitrijević zvani "Džoni" koji je platio 200.000 evra jemstva, te se brani sa slobode. Šarić i 26 članova njegove kriminalne grupe terete se za šverc više od pet tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine.

Iz te grupe u bekstvu je 14 osoba za kojima je raspisana potraga preko Interpola: Rodljub Radulović zvani "Miša Banana", Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Tokom postupka Draško Vuković, Radan Adamović, Nebojša Joksović postali su svedoci-saradnici, ali nisu izuzeti iz optužnice. Svedocima-saradnicima se na kraju suđenja ne izriče kazna što im je "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom zaključilo je devet optuženih: Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović. Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, uz plaćanje sudskih troškova. Trajno su im oduzeti stanovi, automobili i novac, ukupne vrednosti veće od milion evra.

Suđenje je zakazano za danas i sutra i na njemu će tužilaštvo za organizovani kriminal nastaviti da predstavlja svoje dokaze protiv optuženih.

Šarić je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački, kao i da droga koja je zaplenjena nije njegova. On tada nije želeo da detaljno iznosi odbranu. Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 37 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića i Dimitrijevića svega osam optuženih, pošto je još njih 14 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić , Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović I Mišić Aleksandra.Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela. U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.b Za njima je raspisana Interpolova poternica. U drugom postupku, koji se nastavlja u maju Šariću se sudi za pranje 22 miliona evra u Srbiji, kupovinom preduzeća, parcela, hotela...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja