ŠUGA SE ŠIRI BALKANOM: U Mostaru i Tuzli 68 obolelih
Foto: Vikipedia

Zaraza

ŠUGA SE ŠIRI BALKANOM: U Mostaru i Tuzli 68 obolelih

Planeta -
Bolest se najčešće registruje u starosnoj grupi od 15 do 24 godine i u predškolskom uzrastu, znači kod dece do šest godina

SARAJEVO - U januaru su na području Mostara registrovane 49 osobe obolele od šuge. Takođe, u proteklih mesec dana i u Tuzlanskom kantonu registrovano je 19 obolelih od iste bolesti.

Prema rečima epidemiologa iz Tuzle Blaška Topalovića, još je rano govoriti o epidemijskoj pojavi, s obzirom da Tuzlanski kanton obuhvata 13 opština.

"Bolest se najčešće registruje u starosnoj grupi od 15 do 24 godine i u predškolskom uzrastu, znači kod dece do šest godina", rekao je Topalović.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Edin Alajbegović rekao je da nema razloga za bilo kakvu paniku zbog pojave ove bolesti. On je kazao da se već nekoliko godina beleže slučajevi pojave šuge u HNK-u i da nije reč o epidemiji.

"Niko ne krije da postoji određen broj pacijenata na području HNK-a koji su oboleli od šuge. To traje već nekoliko godina. Ne radi se o značajnim brojkama, ali je od ukupnoga broja obolelih od te kožne bolesti u Federaciji BiH, polovina u HNK-u", rekao je Alajbegović.

Inače, šuga ili skabies, naveo je, kožno je oboljenje koje izaziva jedan parazit, a prenosi se dugotrajnim direktnim kontaktom s obolelom osobom. Najčešći simptomi bolesti su svrab i osip po koži. Svrab je intenzivniji noću, dok se danju smanjuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja