SUKOB SUPERSILA: Svet klizi u Treći svetski RAT!

Drama u Ukrajini

SUKOB SUPERSILA: Svet klizi u Treći svetski RAT!

Planeta -
Londonski Dejli mejl tvrdi da bi ostrvska zemlja zajedno sa Amerikom mogla u obračun s Rusijom zbog njenog slanja vojske na Krim, jer je tim potezom prekršila Memorandum iz Budimpešte iz 1994.

KIJEV - Napetost raste.

Britanija i Amerika mogle bi lako da uđu u rat kako bi zaštitile Ukrajinu od trupa koje ruski predsednik Vladimir Putin šalje na teritoriju te zemlje zbog odbrane ukrajinskog poluostrva Krim, na kojem većinsko stanovništvo čine Rusi, piše britanski Dejli mejl. Prema navodima lista, do toga bi došlo jer bi prodorom ruske vojske u bivšu republiku SSSR bile prekršene osnovne odredbe Memoranduma iz Budimpešte, koji su 1994. potpisali predstavnici Amerike, Britanije, Rusije i Ukrajine - Bil Klinton, Džon Mejdžor, Boris Jeljcin i Leonid Kučma - a kojim su se obavezali da će štititi postojeće ukrajinske granice.Brojna upozorenja- U tehničkom smislu znači da će SAD i Britanija teško izbeći ulazak u rat ukoliko Rusija izvede invaziju na Ukrajinu - piše Dejli mejl.Ti navodi i podsećanje na osnove sporazuma kojim je izvršena konačna stabilizacija svih bivših republika SSSR nakon njegovog raspada došli su samo dan nakon što je svetom odjeknula vest da su pripadnici ruske vojske došli na Krim i zauzeli aerodrome u gradovima Sevastopolj i Simferopolj, a kasnije i stanicu pogranične policije. Mnogi svetski zvaničnici osudili su tu akciju, dok ju je novi ukrajinski ministar unutrašnjih poslova nazvao činom agresije i oružanom invazijom. Svi su, u prvom redu američki predsednik Barak Obama i generalni sekretar NATO, upozorili Rusiju da ne čini ništa što bi moglo narušiti suverenitet Ukrajine i biti shvaćeno kao ozbiljna provokacija.

Ozbiljne pretnje... Američki nosač aviona
Ozbiljne pretnje... Američki nosač aviona

Opasna situacija- Rusija će se suočiti sa velikim posledicama zbog vojne akcije u Ukrajini. Mogla bi da plati previsoku cenu. Priznajem da Rusija ima interese i kulturološke i ekonomske veze s tom zemljom, kao i vojnu bazu na Krimu, ali bilo kakvo kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo bi duboko destabilizujuće. SAD će zajedno s međunarodnom zajednicom sprečiti da eventualna vojna intervencija u Ukrajini ima posledice - naglasio je Obama.Slično je istakao i američki sekretar za odbranu Čak Hejgel.- Ovo bi mogla biti veoma opasna situacija ukoliko se nastavi s provokacijama - rekao je juče Hejgel.

Činjenice /Memorandum iz Budimpešte/- potpisan je 5. februara 1994. u Budimpešti kao ugovor koji garantuje sigurnost- diplomatski ugovor obavezao je potpisnike da jedni drugima obećaju očuvanje bezbednosti kao deo denuklearizacije bivših sovjetskih republika nakon raspada SSSR- potpisali su ga predstavnici Amerike, Rusije, Ukrajine i Britanije- sporazumom je garantovana sigurnost ukrajinskih granica (u koje ulazi i poluostrvo Krim), u zamenu za to da se Ukrajina odrekne nuklearnog naoružanja- u formalnom smislu nije ugovor, već više diplomatski dokument- predstavljao je slučaj bez presedana za savremeno međunarodno pravo i život- podrazumeva pravno obavezujući dokument

Odbrana... Ruski tenkovi
Odbrana... Ruski tenkovi

Protiv vlasti u Kijevu

POVREĐENO 97 LJUDI U KRVAVIM OKRŠAJIMA U GRADU HARKOVU

Centar Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, juče su paralisale žestoke demonstracije, tokom kojih su proruski aktivisti zauzeli zgrade lokalne administracije i podizali rusku zastavu, a povređeno je najmanje 97 ljudi. Situacija na centralnom Trgu slobode bila je prilično napeta, pogotovo zbog toga što su zgradu administracije prethodno držale pristalice Evromajdana, koje su proruski demonstranti nadvladali i ušli u zgradu. Prema nekim procenama, na Trgu slobode je bilo oko 10.000 ljudi, a demonstranti su uzvikivali: „Rusija - Harkov“.

Jurij Vorobjov
Jurij Vorobjov

Obama je prešao crvenu liniju, povlačimo ambasadoraAmerički predsednik Barak Obama uvredio je ruski narod izjavom da će Rusija skupo platiti za svoju politiku, poručio je juče potpredsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta Jurij Vorobjov, predlažući opoziv ruskog ambasadora iz SAD. Uz to, predsednica Saveta Federacije, to jest Gornjeg doma parlamenta, Valentina Matvijenko naložila je Spoljnopolitičkom komitetu da sačini obraćanje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu radi opoziva ambasadora.- Obama je prešao crvenu liniju! Znamo da su se ekstremisti s Trga nezavisnosti u Kijevu pripremali u Litvaniji i Poljskoj. Sada oni žele da svoje aktivnosti prošire i na istočne rejone Ukrajine i Krim - rekao je on, dodajući da je Obamina izjava direktna pretnja.Predsednik Komiteta za budžet i finansijska tržišta Sergej Rjabuhin rekao je pak da SAD, Nemačka i Francuska treba da snose odgovornost za događaje u Ukrajini.- Čak zvanično govore da su uložili mnogo novca u tamošnju situaciju. Sada nama prete, krive nas za to - rekao je on.

Ser Toni BrentonIDEMO U RAT S RUSIJOMSer Toni Brenton, britanski ambasador u Moskvi između 2004. i 2008, naglasio je da bi rat mogao lako da izbije ukoliko se ne poštuju odrede pravno obavezujućeg Memoranduma iz Budimpešte.- Ako je sve ovo zaista ruska invazija na Krim, onda nije teško zaključiti da idemo u rat s Rusijom - naglasio je Brenton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track