Supersonični Feliks oborio rekord i ušao u istoriju
Foto: Print

Skok sa Ivice svemira

Supersonični Feliks oborio rekord i ušao u istoriju

Planeta -
Ponekad morate da se uspnete zaista visoko, da biste shvatili koliko ste mali, rekao je Baumgartner neposredno pre skoka koji su uživo prenosili mediji širom sveta
1 / 6

ROZVEL- Ekstremni sportista Feliks Baumgartner uspešno je skočio sa visine od 39.068 metara i postao prvi čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid. Četrdesettrogodišnji Austrijanac je, takođe, oborio rekorde u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek i u najdužem slobodnom padu

"Ponekad morate da se uspnete zaista visoko, da biste shvatili koliko ste mali", rekao je Baumgartner neposredno pre skoka koji su uživo prenosili mediji širom sveta.

Feliks je već posle 32 sekunde probio zvučni zid, a najveća brzina koju je dostigao iznosila je 1.174 kilometra na čas. U jednom trenutku padobranac je izgubio kontrolu nad padom, ali je uspeo da se vrati u prvobitni položaj.

Najveći rizik sa kojim se Baumgartner suočio je da ne izgubi svest, s obzirom na to da je kontrola skoka iz kapsule bila samo osnovna i da ga je dovela u poziciju da pada naglavačke povećavajući brzinu.

Takođe, Baumgartnerova krv mogla je da proključa, ukoliko bi se stvorila i najmanja pukotina na njegovom specijalnom odelu, zbog trenutne promene pritiska na ekstremnim visinama.

Temperatura od oko 68 stepeni ispod nule takođe je mogla da izazove nepredviđene probleme, ukoliko bi Baumgartnerovo odelo bilo oštećeno.

Baumgartner se posle pada, koji je trajao pet i po minuta, prizemljio u Rozvelu u američkoj državi Novi Meksiko Na zemlju se spustio živ i zdrav iako je sam skok do poslednjeg momenta bio pod znakom pitanja.

Prvi padobran se otvorio četiri minuta posle pada, koga je sam aktivirao kada je usledio apaluz, a ostali su se postepeno u predviđenim rokovima otovorili i omogući da po sletanju Feliks Baumgartner uđe u istoriju.

Bilo je planirano da se skok izvede sa visine od 36.580 metara, međutim, balon sa kapsulom u kojoj je bio Baumgartner je premašio tu visinu. Projekat nazvan "Red Bul Stratos" trebalo je da se održi pre nedelju dana, ali je bio odložen zbog jakog vetra.

Svojim skokom iz stratosfere Baumgartner je želeo da postavi cetiri rekorda - najviši let balonom, najviši pad padobranom, prvo probijanje zvučnog zida jednog čoveka, kao i najduži slobodni pad. Da li su svi ciljevi postignuti pokazaće analiza podataka koja tek treba da bude izvršena.

Čitav događaj prenošen je uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekinut.

Na današnji dan je, pre 65 godina, američki pilot Čak Jeger prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid.

Baumgartner se za ovaj poduhvat pripremao pet godina, a glavni cilj misije je bio da se prikupe podaci važni za nauku, koji treba da pomognu povećanju bezbednosti u putovanjima u svemir.

http://www.youtube.com/watch?v=eUpUxoO-i9Q

Apollo Brown - Never in a million years

Poslušajte muziku koju je Felix i kompletan auditorijum slušao tokom istorijskog poduhvata.

http://www.youtube.com/watch?v=8sSM9E77EdY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track