Survajver um(j)esto letovanja u Crnoj Gori

Uputstvo za preživljavanje

Survajver um(j)esto letovanja u Crnoj Gori

Društvo -
Crnogorski turistički radnici usavršili su metode izbijanja poslednjeg dinara iz džepova gostiju iz „bratske“ Srbije

BUDVA - Tako mala, a tako bezobrazna!Sudeći po cenama koje su Crnogorci i ove sezone spremili, ispada da je ova mala primorska zemlja najluksuznije letovalište na svetu! Umesto da sve prilagode turistima, oni su osmislili gomilu načina kako da im otmu pare. A omiljene mušterije, pošto su još uvek najbrojniji, jesu Srbi!Savet Kurira: pre nego što pređete granicu, dobro se najedite i napijte, jer će braća Crnogorci početi da vam deru kožu s leđa kako kročite na njihovu teritoriju. Umesto uživanja i odmora, letovanje na Crnogorskom primorju pretvoriće se u pravo preživljavanje za sve one koji nemaju baš dubok džep.Ali nema veze, ako se vratite u jednom komadu, bar se možete pohvaliti da ste pobedili u crnogorskom „survajveru“!Sad pročitajte na koje sve načine ove letnje sezone Đetići deru srpske turiste. Dobro je znati šta vas čeka, ukoliko ipak krenete grlom u jagode!

Brza usluga, fini konobariKad sedite u kafiću, na ljubaznog konobara možete naići samo ako nekom srećom naletite na Srbina koji je trbuhom za kruhom došao da radi u crnogorskim letovalištima. Ukoliko naletite na izvornog „kršnog momka“, piće će vam doneti a nekoliko sati (taman dok se dobro zagreje).Samo pažljivo: nikako ne negodujte što je konobar spor i neljubazan, jer nikad ne znate kakvog je raspoloženja i koju borilačku v(j)eštinu trenira.

Zmije i požari: Dobro došli, dragi gosti!Crna Gora, iako je preskupa, ipak je jedna od najsigurnijih turističkih destinacija na svetu. Recimo, nema ajkula. Crnogorci toliko vode računa o istrebljivanju ovih riba da iz predostrožnosti dinamitom ubija sve što podseća na ajkule - recimo delfini. Nedavno je na plaži Jaz pronađen još jedan leš ovog „krvoločnog“ sisara. Ipak, savetujemo vam da se pripazite sitnica kao što su otrovne zmije (ove godine je zabeležen veliki broj ujeda) i požara (dok vi ovo čitate, ceo sever Crne Gore je u plamenu).

I parking papreno skupAko ste na more krenuli svojim autom, grdno ste se prevarili. Poželećete da ga nemate. Samo za parkiranje za deset dana u Budvi treba da spremite i do 120 evra! Ako se slučajno ne parkirate kako treba, onda nastupa „pauk“, koji regularno i začuđujuće brzo odnosi vozila. Mora da ga vozi neki Srbin! A koliko košta preuzimanje automobila, ne smemo ni da napišemo!

Ležaljke 100 evra, flašica vode dva evraLežanje je skoro pa nacionalni sport u Crnoj Gori, i za njih je besplatno, ali, bogami, kad turista poželi da se malo izležava, to košta boga oca!Naivnim turistima sigurno nije palo na pamet da jedno ležanje na Svetom Stefanu može da košta 100 evra, isto koliko i višednevni aranžman za odlazak u neki od evropskih gradova!Naša braća su, složićete se, napravila cenovnik od kog se diže kosa na glavi: 100 evra samo za par ležaljki i suncobran je previše. Ali ne dozvolite da vam se sloši od ove sume, pa da slučajno zatražite vodu. Flašica vode od pola litra u, recimo, Kotoru košta dva evra!

Alo, ođe mobilni! I računi obilni!Ako ste poželeli da nemate auto, poželećete da nemate ni mobilni telefon, jer su se Crnogorci toliko osilili da naplaćuju taksu od jedan evro za aktivaciju svake SIM kartice, a sve to da bi „spasli domaći budžet“. Ali to nije sve: jedno vreme su za prvi poziv umesto evro naplaćivali cela dva!

S. SLAMNIG - D. TADIĆ

A ovo je besplatno u celoj Crnoj Gori!Nije sve tako crno: neke stvari u Crnoj Gori su potpuno besplatne! Ne verujete?Vazduh, sunce, pesak i voda nešto su što vam niko neće naplatiti! Neverovatno. Doduše, reč je samo o slanoj vodi, pošto se ova za pijenje javlja periodično - na česmama je uglavnom nema, osim kad ponekad dođe.Nije bezveze nastao onaj fazon: ol-inkluziv u Crnoj Gori - to je soba sa strujom i vodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track