SUSRET VUČIĆ-BURKHALTER: Privrednici, ne stidite se, učite od švajcarskih kolega!
Foto: Tanjug

Švajcarsko-srpska privredna komora

SUSRET VUČIĆ-BURKHALTER: Privrednici, ne stidite se, učite od švajcarskih kolega!

InfoBiz -
Mandatar na svečanoj sednici poručio srpskim privrednicima da mogu mnogo da nauče od švajcarskih kolega
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija biti dobro mesto za ulaganje, bolje od mnogih zemalja u regionu, i da će biti sprovedene reforme kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent.Na svečanoj sednici povodom osnivanja Švajcarsko-srpske privredne komore, kojoj je prisustvovao predsednik Švajcarske Konfederacije Didije Burkhalter, poručio srpskim privrednicima da mogu mnogo da nauče od švajcarskih kolega. Konstatujući da postoje dobre vesti i pomaci u prethodne dve godine, posebno kada se ima u vidu da je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 31,9 odsto na 49,1 odsto, Vučić je istakao da je ipak najvažnije da od švajcarskih prijatelja naučimo kako da budemo odgovoran, ozbiljan i pouzdan partner.Vučić je rekao da 25 godina nije bilo hrabrosti za sprovođenje reformi koje bi stvorile bolji poslovni ambijent za dolazak više stranih kompanija. "Ja sam i u razgovoru sa Burkhalterom rekao da će Srbija postati bolje mesto za investiranje, da će biti promenjeni zakoni i sve što je kočilo privatni biznis i uveren sam da će u narednim godinama biti veći broj švajcarskih investicija, između ostalog i zato što će se rešavati problemi sa kojima su se švajcarske firme ovde suočavale", rekao je Vučić.

On je istakao da nije ni ukusno ni umesno porediti švajcarsku i srpsku ekonomiju, ali da će ako "budemo vredni i budemo znali da dinar ne pada sa neba, već da treba da se zaradi, i u Srbiji biti više uspeha". Vučić je srpskim privrednicima poručio da treba da uče od švajcarskih kolega i da se toga ne stide. Poželevši privrednicima uspeh u radu ukazao je da švajcarske kompanije u neku zemlju dolaze tek kada znaju da mogu da postignu profit. "Obećavam da će Srbija biti dobro mesto za ulaganje, čak i bolje od mnogih u regionu. Dobro došli, mi vas sa nestrpljenjem očekujemo", poručio je Vučić.

Burkhalter: Otvaranje Komore izraz poverenja

Predsednik i ministar spoljnih poslova Konfederacije Švajcarske Didije Burkhalter izjavio je danas da je otvaranje Švajcarsko-srpske privredne komore u Beogradu izraz poverenja u budućnost Srbije i doprinosi jačanju odnosa dve zemlje i naroda."Danas je poseban momenat u odnosima Švajcarske i Srbije jer se ovim otvara avenija za izgradnju boljih odnosa nassih naroda", rekao je Burkhalter na otvaranju Komore kome je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić

"Srbija će biti dobro mesto za ulaganje"Vučić je pozvao danas švajcarske kompanije da ulažu u Srbiju i obećao da će ona biti dobro mesto za ulaganje, bolje nego mnoge zemlje u regionu. "U naredne tri godine, ma koliko to bilo teško, završićemo s reformama i Srbija će biti bolje mesto za investitore", rekao je Vučić na svečanosti povodom otvaranja Švajcarsko-srpske privredne komore u Beogradu. On je istakao da će Srbija promeniti zakone i ukloniti sve prepreke koje su do sada kočile biznis, posebno privatan, i izrazio uverenje da će narednih godina u Srbiji biti više švajcarskih investicija.

Burkhalter: Švajcarske kompanije zainteresovane za Srbiju

Predsednik Švajcarske konfederacije Didije Burkhalter danas je u razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da postoji velika zainteresovanost švajcarskih kompanija za ulaganja u Srbiju.

Kako je saopšteno posle sastanka, dvojica zvaničnika razgovarala su o bilateralnoj saradnji i ocenili da je u poslednje tri godine učinjen značajan napredak na tom planu. Vučić, koji je mandatar za sastav nove Vlade Srbije, naglasio je da će Srbija usvajanjem novih zakona stvoriti još bolje uslove za privlačenje stranih investicija. On je kazao da je namera nove srpske vlade da Skupština u najkraćem roku usvoji i zakone neophodne za sprovođenje reformi. Vučić je obavestio Burkhaltera o rezultatima dijaloga između Beograda i Prištine i naglasio da će uskoro biti postignut dogovor u oblasti pravosuđa. Tema razgovora bila je i zajedničko predsedavanje OEBS-om dveju zemalja.

Predsednik Burkhalter, koji je i predsedavajući OEBS-a, ukazao je na značaj uspeha tvog predsedavanja, jer će se i ubuduće nastaviti sa tom praksom. Burkhalter je izjavio da će Švajcarska podržati proces evropskih integracija Srbije. Razgovarano je, kako je saopšteno, i o saradnji Srbije i Švajcarske u rešavanju krize u Ukrajini u okviru OEBS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track