SVE O SRPSKOJ PLJAČKI VEKA: Menadžer pao u „Hajatu“, ojadio banku za 985.000 evra!
Foto: Shutterstock

Uhapšen haker

SVE O SRPSKOJ PLJAČKI VEKA: Menadžer pao u „Hajatu“, ojadio banku za 985.000 evra!

Crna Hronika -
Osumnjičeni Slobodan Nikolić iskoristio grešku u softveru, koji je Nikolićev račun punih mesec dana uvećavao za onoliko para koliko je on podizao s bankomata

BEOGRAD - Dolijao!Fudbalski menadžer Slobodan Nikolić, koji se sumnjiči za najveću pljačku banke u Srbiji, uhapšen je juče oko 13.30 u hotelu „Hajat“ na Novom Beogradu! Nikolić se tereti da je za samo mesec dana, od maja do juna ove godine, ojadio banku Inteza za 985.000 evra, a sav novac koji je neovlašćeno uzeo potrošio je na - kocku!Račun blokiranKako saznajemo, Slobodan je opljačkao banku zahvaljujući grešci u novom softveru koji je banka instalirala.- Banka je instalirala novi softver koji je trebalo da kontroliše korišćenje i autorizaciju platnih kartica. Međutim, tada je, kako se veruje, došlo do sistemske greške. Tih dana je Slobodan, koji je imao račun u Intezi, otišao do bankomata da podigne novac. Kad je podigao pare, dobio je izveštaj da se stanje na računu nije umanjilo, već da se povećalo za onoliko novca koliko je podigao! Sledećeg dana je ponovo otišao do bankomata i ponovo mu se stanje na računu povećalo. Otada je počeo svakog dana da podiže maksimalne sume novca s računa, a pare koje je podizao prikazivale su se na njegovom računu kao priliv, a ne kao odliv novca - kaže sagovornik Kurira iz istrage.Posle mesec dana, tokom jedne kontrole banka je primetila da nešto nije u redu i odmah je blokirala Nikolićev račun. Istovremeno je obaveštena i policija.- Bilo im je sumnjivo što on svakog dana dobija veliki priliv novca na svoj račun. Unutrašnja kontrola banke prekontrolisala je Slobodanov račun i utvrdila da je on uspeo da izvrši računarsku prevaru, a onog dana kad su mu iz banke prvi put blokirali karticu Nikolić je pobegao iz Srbije - kaže izvor Kurira.Kockarski dugoviPripadnici UKP tad su pokrenuli potragu za Slobodanom, ali je on već bio u inostranstvu.- Strpljivo su čekali da se vrati, a kad je primećen u „Hajatu“, odmah su mu stavili lisice na ruke. Prilikom hapšenja kod njega je nađeno 2.000 švajcarskih franaka, osam SIM kartica, pet mobilnih telefona i jedan ajped - kaže izvor.Slobodan N. je, kako saznajemo, dugogodišnji kockar.- Sav novac koji je nezakonito izvukao iz banke trošio je isključivo na kocku. Njemu je zbog kockarskih dugova i problema zabranjen ulaz u Švajcarsku - kaže izvor.

Imao doušnike iz banke?Slobodanu Nikoliću određeno je policijsko zadržavanje i on bi u ponedeljak trebalo da bude saslušan. Policija, takođe, proverava da li je Nikolić sam opljačkao banku ili je imao doušnika iz Inteze.- U saradnji s pripadnicima Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal, proverava se i da li je greška na Nikolićevom računu posledica „bagovanja“ sistema ili je on imao pomoć službenika banke - kaže naš izvor.

Ne zna se kako je ušao u SrbijuPolicija takođe proverava kako je Nikolić ušao u Srbiju.- Ni na jednom graničnom prelazu nema podataka da se osumnjičeni vratio u zemlju, pa se sad proverava kako je ušao u Srbiju - rekao je izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track