SVET ZA SRBIJU: Stigla humanitarna pomoć iz Švedske
Foto: Nebojša Mandić

Poplave u Srbiji

SVET ZA SRBIJU: Stigla humanitarna pomoć iz Švedske

Društvo -
Tri tone konzervirane hrane, vode, odeće noćas je stiglo na beogradsi aerodrom Nikola Tesla

BEOGRAD - Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla" noćas je stigla humanitarna pomoć koja sadrži tri tone konzervirane hrane, vode, odeće, a koju je ugroženom stanovništvu Srbije uputila srpska udruženja u Švedskoj.

Kako je saopštio MUP, iz zemalja Evropske unije i regiona kontinuirano nastavlja da stiže humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama za poplavom ugrožena područja.

"Pomoć u vidu hrane, vode, odeće, obuće, neophodnih sredstava za bebe, sredstava za ličnu higijenu, ali i sanitetskih vozila, čamaca, generatora, pumpi za vodu, goriva, kolica, lopata upućuje se na ugrožena područja, kako bi se pomoglo u sanaciji štete i spasavanju ljudi", navodi se u saopštenju MUP-a.

UNICEF Danske za sanaciju šteta prozrokovanih poplavama poslao je, kako se dodaje, pumpe za vodu u vrednosti od 65.000 evra. Humanitarnu pomoć, tokom prethodnog dana, uputila su udruženja građana, crkve, srpska dijaspora, opštine, preduzeća iz Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Austrije, Češke.

Opremu i životne namirnice do sada su, navodi se, kao humanitarnu pomoć, uputile Ujedinjene nacije, Ruska Federacija, Azerbedžan, Belorusija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Češka i ona se distribuira preko Crvenog krsta.

Pomoć stiće i iz Kanade

U Kanadi je u toku prikupljanje novčane i robne pomoći za poplavljene posredstvom ambasade Srbije u Otavi i generalnog konzulata u Torontu, eparhije srpske pravoslavne crkve, Kanadsko-srpske privredne komore, Kanadskog Crvenog krsta, ali i dobrotvora-pojedinaca.

U skladu sa instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pri ambasadi u Otavi otvoren je namenski bankovni racun kod Montreal banke za uplatu pomoći u kanadskim dolarima. Podaci o stanju na računu biće objavljivani svakodnevno. Pod parolom "Zajedno možemo više", uz zalaganje Ane Živković i drugih volontera, počela je i akcija prikupljanja konzervirane hrane, higijenskih sredstava, opreme za bebe, odeće i drugih artikala koje iseljenici, ali i Kanađani mogu predati u ambasadi i u novom Srpskom centru u Otavi.

Od 21. do 23. maja u ambasadi u Otavi i u generalnom konzulatu u Torontu biće otvorena knjiga žalosti u spomen na poginule i stradale u poplavama. Dobrotvorne akcije robne pomoći u Torontu organizuju novoosnovana Kanadsko-srpska privredna komora i njen osnivač Danijela Ninčić, a pomoć u robi prikupljana je i u crkvi "Sabora svih srpskih svetitelja" u istom gradu.

Za postradale i ugrožene u svim zemljama i područjima gde žive Srbi, Srpska crkva u Kanadi preko svog stalnog humanitarnog fonda "Car Lazar" prikuplja novčanu pomoć koja će biti prosleđivana u Patrijaršiju u Beograd, a odatle raspoređivana onima kojima je najpotrebnija. Po kanadskom zakonu uplatioci pomoći preko registrovanih humanitarnih i crkvenih organizacija dobijaju priznanice za (delimično) oslobođenje od poreza, a sav novac dostavlja se u maticu bez bankarskih provizija. Kanadski Srbi, ostali doseljenici, kao i Kanađani mogu pomoć uplaćivati i Pej pal servisom na račun koji pripada ambasadi Srbije u Briselu odakle se sredstva prebacuju na namenski račun Vlade Srbije.

Istim servisom ili kreditnom karticom donacije za plaćanje transporta pomoći prima humanitarna organizacija "28. jun". Finansijska pomoć stanovništvu pogođenom poplavama može se uplatiti i na donatorkse račune koje su otvorili Crveni krst Republike Srpske i Crveni križ/krst Federacije BiH. Apel za pomoć poplavljenima juče je svim Kanađanima uputio i kanadski Crveni krst.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca već su Srbiji i BiH namenile sredstva iz svog Fonda za hitnu pomoć u slučaju nesreća. U jednoj od pojedinačnih dobrotvornih akcija povezanih sa umetnošću, srpski "Mi magazin" iz Toronta prikazaće 30. maja igrani film "Kad ljubav zakasni" u režiji Ivane Stefanović i u produkciji beogradskog "Košutnjak" filma. Prihod od prodatih ulaznica tog, kao i filma "Lauš" koji će biti prikazan u Njujorku namenjen je postradalima od poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track