Svetski mediji o potpisivanju sporazuma SNS-SPS-URS
Foto: Tanjug

Svetski mediji o potpisivanju sporazuma SNS-SPS-URS

Politika -
Rojters u prvi plan ističe tekst sporazuma koji se odnosi na ulaganje maksimalnih napora za dobijanje datuma za početak razgovora o pristupanju EU

BEOGRAD - Svetski mediji izvestile su danas o potpisivanju koalicionog sporazuma Srpske napredne stranke, koalicije SPS-PUPS-JS i Ujedinjenih regiona Srbije o formiranju parlamentarne većine u Srbiji, u prvi plan stavivši da su evrointegracije u vrhu prioriteta koalicije, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom i borba protiv korupcije. Britanska agencija Rojters u prvi plan ističe tekst sporazuma koji se odnosi na ulaganje maksimalnih napora za dobijanje datuma za početak razgovora o pristupanju EU.

Rojters prenosi reči mandatara Ivice Dačića da "ovo nije samo sporazum o novoj vladi već sporazum o evropskoj Srbiji". Agencija, takođe, citira i lider SNS Aleksandra Vučića da Srbija mora imati datum za početak razgovara o pristupanju za manje od godinu dana.

Francuska agencija AFP navodi Dačićeve reči da se "23. juli pominje kao mogući datum za sednicu parlamenta na kojoj će se razgovarati o novoj vladi" i napominje da se u sporazumu koalicija obavezuje da će obnoviti dijalog sa Prištinom "odmah i bez preduslova" kao i da je neophodno sprovesti sve što je dogovreno tokom dijaloga. AFP, kao i Rojterrs, napominje da je koalicija stavila u sam vrh svojih prioriteta "ubrzanje integracije Srbije u Evropsku uniju i ulaganje maksimalnih napora za dobijanje datuma za početak razgovora o pristupanju EU".

Italijanska agencija Ansa prenosi reči mandatara Ivice Dačića da će nova vlada biti formirana narednih dana i izglasana u parlamentu 24. jula. Ansa izdvaja deo teksta sporazuma koji se odnosi na Kosovo- "pitanje Kosova mora biti rešeno isključivo miroljubivim i demokratskim sredstvima i kroz dijalog".

Radio "Slobodna Evropa" prenosi Dačićeve reči :"koalicija SPS-PUPS-JS je i u prethodnoj vladi sarađivala sa Demokratskom strankom sa kojom nikada ranije nije bila u vlasti i nadam se da će svako od nas iskočiti iz uskostranačkog plota i raditi u interesu građana". Radio navodi i Vučića da će SNS insistirati na borbi protiv korupcije i kriminala što je jedan od razloga zbog kojeg je ta stranka ušla u vladu kao i Vučićevo obećanje- "ako u tome ne uspemo nismo za fotelje rođeni".Lideri SNS, koalicije SPS-PUPS-JS i URS potpisali su danas Sporazum o formiranju parlamentarne većine, čime se Srbija, nešto više od dva meseca od parlamentarnih izbora, našla na korak od vlade koja bi, kako je najavljeno, imala 15 ministarstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track