Svi putevi vode u Rim

Nezaboravni Večni grad

Svi putevi vode u Rim

Stil -
Obići ovaj drevni grad i osetiti njegov duh je nešto što bar jednom u životu morate učiniti

Rim je grad koji tokom cele godine vrvi od turista.Obilasci obično započinju posetom bazilici Svetog Petra u okovima. Turistički vodiči ispričaće vam zanimljivu priču o ovoj građevini, koja je napravljena zahvaljujući darežljivosti Evdoksije, žene cara Valentinijana III. Njena majka poslala joj je lance, poklon jerusalimskog biskupa, da njima okuje Svetog Petra.VatikanČitav jedan dan treba izdvojiti za obilazak Vatikana, njegovih muzeja i čarobnih vrtova. Linija belih mermernih ploča ispred Trga Svetog Petra označava granični prelaz između Italije i Vatikana. Najmanja država na svetu, od samo 497.000 kvadratnih metara, ima sopstvenu železničku stanicu, poštu, radio-stanicu, štampariju, električnu centralu i svoju novčanu jedinicu. Trebaće vam dan da obiđete Vatikan i njegove muzeje, a Sikstinsku kapelu, u kojoj je fotografisanje zabranjeno, ne smete zaobići.

Fontana di Trevi

Gotovo da nema turiste koji po dolasku u Rim ne poseti čuvenu Fontanu di Trevi, koja pripada baroknom periodu u umetnosti i delo je arhitekte Nikole Salvija, koji je u 18. veku ovu fontanu projektovao po nalogu pape Klementa Dvanaestog. Prema legendi, ukoliko u ovu fontanu ubacite novčić, u Rim ćete se sigurno ponovo vratiti. Fontana je izgrađena kao deo velike palate ukrašene statuama i niskim reljefima položenim na velike stene koje izranjaju iz vode. U središtu je skulptura Neptuna, vladara mora, a na bočnim stranama nalaze se Tritoni, koji su, navodno, Neptunovi sinovi, morski borci. Ovu, po mnogima najlepšu rimsku građevinu, treba posetiti i uveče, jer je još upečatljivija zbog efektnog osvetljenja.

Španski trg

Reč je o jednoj od najatraktivnijih znamenitosti Rima. Poznat je po čuvenim stepenicama posutim cvećem koje vode do crkve Trinita dei monti, odakle se pruža pogled na uži centar grada pa posetioci uživaju u prizoru. Ljubiteljima prestižnih brendova ulice koje se nalaze u blizini posebno su drage jer su pune radnji poput „Armanija“, „Diora“, „Eskade“, „Gučija“ i „Prade“, gde nakon obilaska Trga mogu u šoping.

Koloseum

Koloseum je nekada mogao da primi između 70.000 i 80.000 posetilaca. Imao je četiri sprata, od toga tri sa arkadama. Bio je nepokriven, ali su ga u kišnim danima mornari pokrivali velikim jedrima. To je bilo mesto gde su se odvijale čuvene borbe gladijatora, a brojne zveri koje su dovođene uvećavale su krvoločnost tih priredbi.

Usta istine

Tokom čitavog dana ispred Crkve Svete Marije u Kozmedinu smenjuje se mnogo turista, a razlog velike posete ovom mestu su čuvena Usta istine. Samo najhrabriji se usuđuju da stave ruku u usta boga Tritona. Stari Rimljani su verovali da će onima koji ne govore istinu glava ovog morskog božanstva odgristi ruku, a prema predanju, na ovaj način su Rimljanke ispitivale vernost svojih muževa.

Legenda o Romulu i Remu

Priča kaže da Rim je osnovao Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa.Braća blizanci Romul i Rem bili su po naređenju kralja grada Alba Longe odmah po rođenju bačeni u Tibar, ali su bogovi učinili da sanduk s blizancima reka izbaci na obalu, gde ih je usvojila vučica. Braća su kasnije ubila kralja Alba Longe i osnovala vlastiti grad na mestu gde ih je voda izbacila. Pošto se Rem narugao brazdama kojima je njegov brat blizanac označio buduće zidine grada, Romul ga je ubio. Grad je dobio ime po Romulu (Roma), a on je postao prvi od sedam legendarnih kraljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track