Tabaković: Preostale banke nisu u problemu, štednja građana sigurna
Foto: Marina Lopičić

Izbori ne obaraju dinar

Tabaković: Preostale banke nisu u problemu, štednja građana sigurna

InfoBiz -
Guvernerka potvrdila procene da su četiri banke koštale državu oko 800 miliona evra

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se nijedna od preostalih 29 banaka ne nalazi u problemima kakvim je bila Univerzal banka, da je štednja građana sigurna i da je država garantuje, kao i da izbori nisu razlog pada vrednosti dinara.

Tabaković je naglasila da se neodgovornim izjavama u medijima stvara nesigurnost štediša, deponenata, investitora i da se tako stvara nepoverenje u bankarski sistem. Ona je dodala da manipulacije dolaze od "tvoraca modela koji su u izbornoj 2012. godini blizu 400 miliona evra ulili u banke".

"Time su povećavali državno vlasništvo, umesto da preduzimaju neodložne mere. Umesto da otkidaju bolesno tkivo, upravo zbog poverenja, štampale su se obveznice, ulivao gotov novac. Tako su se problemi odlagali i tako odloženi ispostavili meni kao novom guverneru", naglasila je Tabaković.

Ona je potvrdila procene da su četiri banke koštale državu oko 800 miliona evra i dodala da je samo Agrobanka koštala budžet banke, kroz fond koji je imala Agencija za osiguranje depozita, ali i poreske obveznike blizu 400 miliona evra.

"Ukoliko ne rešavate problem dok je on, recimo, u Privrednoj banci bio 18 miliona nego dokapitulizujete banku, onda se ispostavi problem koji društvo košta 100 miliona evra", naglasila je guvernerka.Nijednog trenutka, kako kaže, nije razmišljala kako će u javnosti biti predstavljen slučaj Univeržal banke s obzirom na to da se približavaju izbori i dodaje "da se i posle izbora mora živeti".

Ona je ponovila da su štednje građana do 50.000 evra sigurne i da ih država garantuje i dodala da je odlaganje problema banaka, gde je menadžment pokazao svu svoju neodgovornost, selektivno kreditiranje, ulaganje u plasmane koji se nisu vraćali, dovelo do toga da danas više nema dovoljno sredstava u Agenciji za osiguranje depozita da sve to rešava.

Govoreći o slabljenju dinara ona je ponovila da izbori nisu doveli do nestabilnosti dinara, već da se sa problemom slabljenja valute suočavaju sve zemlje."Ove godine Turska, sa vrlo jakom industrijom, imala je problem slabljenja valute do 24. januara 7,6 posto. Više vrednost kursa ne zavisi od snage privrede, nego i od turbulencija koje dolaze sa američkog tržišta zbog povlačenja jeftinog novca", naglasila je Tabaković.

http://www.youtube.com/watch?v=jp5tC2AM59U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track