TAČI PRETIO NASILJEM: Deveta runda završena bez dogovora

TAČI PRETIO NASILJEM: Deveta runda završena bez dogovora

Politika -
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati briselski sporazum o ovlašnjenjima zajednice srpskih opština, ali da je Hašim Tači to minirao vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama

BRISEL - Tači minirao dogovor!

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u sredu veče da je Beograd bio spreman da prihvati briselski sporazum o ovlašnjenjima zajednice srpskih opština, ali da je Hašim Tači to minirao vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjenim nacijama, što naša delegacija nije mogla da prihvati.

Za Tačijevu interpretaciju da je Srbija odbila sporazum, Dačić je novinarima u Briselu rekao da je to "krajnje nekorektno".

Premijer Srbije je rekao da je naša delegacija spremna da nastavi razgovore dok se sva pitanja ne reše.

Nešto iza ponoći deveta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je bez dogovora, nastavak je moguć, ali termin nije zakazan, izjavio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Đurić je rekao da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem.

Đurić je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista.

Prema njegovim rečima, nastavak dijaloga je moguć ali novi termin nije zakazan.

S druge strane, prištinski premijer Hašim Tači izašao je s dijaloga i izjavio da je prištinska strana "prihvatila sve predloge" visoke predstavnice EU Ketrin Ešton "o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova", a da je "srpska strana to odbacila".

Tači je rekao da se to dogodilo isto kao u prethodnim rundama dijaloga - da je Priština prihvatila a Beograd odbacio predloge visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i naveo da još možda ima par dana da se srpska strana predomisli i prihvati predloge. On je rekao da će o tome pismeno obavesititi članice Evropske unije i SAD.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Beograd i Prištinu da razmotre ponuđene predloge i vide da li dogovor može biti postignut, prenela je njena portparolka Maja Kocijančić na Tviteru.

"Prošli put sam rekla da je dogovor blizu i da je jaz uzak, ali dubok. Danas mogu da kažem, s dubokim uverenjem, da je jaz uzak i veoma plitak", ocenila je Ešton, čiju je poruku prenela Kocijančićeva.

Eštonova je napomenula da je do ponedeljka, kada treba u Luksemburgu da podnese izveštaj o dijalogu Savetu ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, ostalo još malo vremena.

"Nadam se da će za to vreme i Srbija i Kosovo pokazati da li mogu da preduzmu poslednje, konačne nužne korake i postignu dogovor i povedu svoje narode napred u budućnost", prenela je Kocijančićeva njene reči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja