Tačijeva policija ranila 20 Srba

Blokada na Merdarima

Tačijeva policija ranila 20 Srba

Politika -
Reč je grupi koja je autobusom krenula na Gazimestan povodom Vidovdana, a kosovska policija je pucala u pokušaju da ih zaustavi

KURŠUMLIJA - Najmanje dvadeset osoba povređeno u sukobu sa kosovskom policijom na prelazu Merdare. Osmoro ima ustrelne rane od bojeve municije, a jedno je teško ranjeno.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je prelaz Merdare zatvoren i da policija Kosova nikome ne dozvoljava ulazak na Kosovo.

Šestoro zadržano u prokupačkoj bolnici, dvoje u Kuršumliji, a jedan teže povređeni prebačen u Niš. Svi zadržani u bolnici povređeni su bojevom municijom, prenosi RTS.

U prokupačkoj bolnici rečeno je da tačan broj povređenih još nije poznat, jer sanitetska kola još pristižu iz kuršumlijskog doma zdravlja.

Hitna služba Doma zdravlja iz Kuršumlije dovezla je danas 13 ranjenih sa administrativnog prelaza Merdare i ukazana im je lekarska pomoć.

Od toga je 10 ranjenih jutros poslato na Odeljenje hirugije bolnice u Prokuplju, a očekuje se da će tamo i preostalo troje.

Doktor Zoran Vučković kazao je da svih desetoro Srba ima rane od vatrenog oružja, ali da ne zna da li od bojeve municije ili gumenih metaka.

"To su uglavnom teže povrede i zato su svi upućeni na Hirurgiju u Prokuplju", rekao je Vučković.

Kako se nezvanično saznaje, radi se o grupi koja je autobusom krenula na Gazimestan povodom Vidovdana. Na administrativnom prelazu Meradare zaustavila ih je kosovska policija koja pokušala da ih vrati nazad, a zatim je došlo do incidenta i do oružne paljbe na njih.

Bez problema na sever Kosova ušli su preko prelaza Jarinje jutros oko pola pet, ali ih je kod Vučitrna zaustavila kosovska policija, tražeći im potvrde o kosovskom osiguranju za vozila koje nisu imali.Pripadnici kosovske policijske službe su ih pretresli i kako nezvanično saznajemo, obećali da će ih sprovesti do Gazimestana.

Međutim, umesto do Gazimestana, sproveli su ih do prelaza Merdare i pokušali da ih vrate preko administrativne linije.

Nekolicina putnika izašla je iz autobusa, protestujući što nisu, kao što im je obećano, sprovedeni do Gazimestana, na šta je policija silom, koristeći palice, pokušala da ih vrati u autobus.Potom su i ostali putnici izašli iz autobusa i došlo je do sukoba u kojem je policija, osim palica, koristila i vatreno oružje.

Osmoro ima ustrelne rane od bojeve municije, a jedno je teško ranjeno (Foto: Koha-Arta Avdiu )
Osmoro ima ustrelne rane od bojeve municije, a jedno je teško ranjeno (Foto: Koha-Arta Avdiu )

Redžepi optužio delije za incident

Kosovski ministar policije Bajram Redžepi rekao je za Radio Slobodna Evropa da je u incidentima kod administrativnog prelaza Merdare povređeno i nekoliko pripadnika kosovske policije. On je precizirao da su pripadnici policije povređeni u pokušaju da onemoguće prelazak grupe Srba na Kosovo i da su oni tom prilikom policajce gađali kamenicama. "Vratili smo natrag grupu poznatu kao "Delije", koji su inače poznati kao nacionalisti. U tom slučaju povređeno je nekoliko policajaca i uglavnom se radi o povredama kamenicama", rekao je Redžepi.

On je dodao i da se "čula i pucnjava iz vatrenog oružja, ali da je to bilo iz pravca Srbije", rekao je Redžepi.

Kosovska policija: Provocirali i vraćeni na MerdarePolicija Kosova je jutros u dva autobusa, preko prelaza Merdare, vratila grupu od oko sedamdeset Srba, učesnika "Vidovdanskog marša".Kako je saopštila Regionalna policija u Mitrovici, oni su se jutros oko 5:00 sati okupili u blizini mosta na Ibru, prešli kamenu barikadu prema jugu i vređali policijace na dužnosti. "U cilju smirivanja situacije, policija je upotrebila sprej suzavac i vratila ih je u severni deo grada", piše u saopštenju policije.Potom su, preko Merdara, upućeni ka centralnoj Srbiji. Po nalogu tužioca, otvoren je postupak zbog remećenje javnog reda i mira

http://www.youtube.com/watch?v=vqf6ERdRFqg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track