Tadić: Đilas se bori samo za pare i moć! Đilas: Smenite me ako puknem na izborima!
Foto: Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović

Počasni predsednik na glavnom odboru nije uspeo da smeni lidera stranke

Tadić: Đilas se bori samo za pare i moć! Đilas: Smenite me ako puknem na izborima!

Politika -
I pored Tadićevih optužbi da je nesposoban da vodi stranku, za Đilasov izveštaj glasala 274 člana GO, dok je 127 bilo protiv

NOVI SAD - Preživeo!Dragan Đilas ostao je predsednik Demokratske stranke, pošto su za njegov izveštaj o radu kasno sinoć glasala 274 člana Glavnog odbora. Od više od 400 prisutnih stranačkih delegata, protiv Đilasovog izveštaja, odnosno njegovog upravljanja strankom, bilo je 175 članova, dok je deset bilo uzdržano.Tokom dvanaestočasovne rasprave Đilas i počasni predsednik DS Boris Tadić oštro su se sukobili. Već na početku sednice Glavnog odbora Tadić je optužio Đilasa da juri za parama i da nema kapacitet da vodi DS, a Đilas je zatražio podršku, poručujući da ne vodi stranku koja će biti uz „takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića“.Đilas gubi VojvodinuTadić je na zatvorenom delu sednice izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se stranka vodi u poslednjih 14 meseci.- I pre prošlih izbora rekao sam da Dragan Đilas nema kapacitet da vodi DS. Nemam ništa lično protiv tebe, ali to sam mislio i kad si bio izabran i sada - rekao je Tadić obraćajući se Đilasu i upozorio da će, ako on ostane na čelu DS, u roku od tri do šest meseci pasti i Vlada Vojvodine.- Sve sam vas držao ispod pazuha - rekao je Tadić i optužio Bojana Pajtića da je pretio otkazima onima koji rade u Vladi Vojvodine ako ne podrže njegovu inicijativu.- Voleo bih da se jednog dana uporede računi ko je šta uradio. Ovo je trka za pare, za moći, za uticaj, a ne za DS. Gospodo delegati, vi ćete se davanjem podrške za izveštaj opredeliti da li ste za Đilasa ili za mene i za to da li Đilas ili ja imamo kapacitet da stranka krene u izbornu trku - kazao je on.Đilas se juče prvi obratio članovima GO. On je rekao da predvodi DS jer veruje da stranka može da pobedi Vučića i SNS i sa te pozicije menja državu.- To je DS koji želim da vodim, samo takav i nijedan drugi - poručio je Đilas i podsetio da je GO još pre mesec dana govorio o tome da stranka treba da se koncentriše na beogradske izbore da bi se ostvarili najbolji mogući rezultati.Stranka bez Vučića- Kroz te izbore gledaće se i moja uspešnost kao predsednika stranke. Ako rezultat ne bude dobar, onda ćemo se o tome izjasniti - rekao je on i istakao da je potrebno da DS postigne jedinstvo, ne oko predsednika već oko politike koju će stranka voditi.- Ne vodim stranku koja će biti uz takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS, koji može da pobedi SNS i Vučića i da s te pozicije menja državu. To je naša obaveza. DS ne može da sarađuje sa onima koji kažu da su članovi DS lopovi i da mrze svoj narod zbog onoga što rade. Tražio sam ne jedinstvo oko predsednika već oko politike - rekao je Đilas.

Miodrag RakićPODRŠKA TADIĆU: OVAKO NE IDE!- Ponašate se kao deca jer govorite samo o željama, ali ne i o planu kako da se ostvare te ideje. Dobro razmislite šta ćete dalje, jer ovako više ne ide. Niko osim Mićunovića ništa nije predložio - poručio je Miodrag Rakić, potpredsednik DS, koji je podržao Tadića.On je ušao u sukob s Goran Ješićem. Ješić je Rakiću rekao da Statut Vojvodine nije beogradsko već vojvođansko pitanje.- Nije dovoljno usvojiti statut samo u Novom Sadu. On mora da prođe proceduru i u Beogradu. I ako neko misli da može Krkobabić da ga spase u Beogradu, to je isto kao što neko misli da može Pastor da te spase u Vojvodini - rekao je Rakić.On je rekao da nikad nije nudio DS Vučiću već da je tražio rešenje.

Nada KolundžijaDRAGAN ĐILAS NIŠTA NIJE PREDSTAVIOPoslanica Nada Kolundžija je navela da, ukoliko bi ovo bilo izjašnjavanje samo o izveštaju, ona bi bila protiv, jer to što je predstavio predsednik stranke nije izveštaj. U njemu, kako je navela, nema ni procena, ni ocena, ni mera koje treba preduzeti.

Dragan ŠutanovacBORISE, ŠTO NISI RUŠIO ĐILASA PROŠLOG MAJA?Dragan Šutanovac podržao je Đilasa i oštro kritikovao i svog kuma Borisa Tadića.- Borise, nisi hteo da rušiš Đilasa u maju prošle godine, a sad pred izbore hoćeš. To nije u interesu stranke. Imam zamerke na rad stranke, ali Beograd je imao dva odlična gradonačelnika od 2000. godine iz DS. Ovo nije dobar termin da se razgovara o smeni predsednika, zato glasam za izveštaj Dragana Đilasa - rekao je on.

Bojan PajtićTADIĆ ŽELI ŠTO GORI REZULTAT ZA DSBojan Pajtić nije podržao inicijativu za smenu Dragana Đilasa i predložio je da se rasprava odloži posle izbora u Beogradu. On je pozvao na jedinstvo stranke.- Ko sad želi da se stranka opredeljuje želi zapravo što gori rezultat stranke da bi to iskoristio u lične svrhe. Ako DS hoće da ostvari misiju da menja društvo, mora da se ojača stranka - rekao je Pajtić i napomenuo da je pre stranačkog angažmana imao karijeru profesora i da je DS-u dao više nego što je dobio.

Gušenje slobode medijaBORKO PRETI DA ĆE UGASITI KURIR!Veliki demokrata Borislav Stefanović zapretio je da bi, ako bi se ponovo dočepao vlasti, tražio da se zatvori najtiražniji srpski list Kurir. Iako se gušenje medijske slobode kosi sa osnovnim demokratskim načelima u koja se kune, poslanik DS otvoreno je najavio da bi se prvo obračunao s najuticajnijim novinama u Srbiji.

Takođe, u obilju interesantnih tekstova u Vašem omiljenom dnevnom listu Kurir možete da pročitate i sledeće:

AGONIJA NAŠIH RADNIKA: Rusi uhapsili 300 srpskih građevinaca u Sočiju!

LUKSUZIRANJE: Čeda se baškari u besnom hotelu!

TEZGA: Mića Megatrend postaje glumac!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track