Tadić i premijer i ministar spoljnih poslova

Goran Ješić

Tadić i premijer i ministar spoljnih poslova

Politika -
Gradonačelnik Inđije je ocenio da bi lider DS trebalo da bude premijer i ministar spoljnih poslova, dok bi ostali članovi vlade trebalo da se bave ekonomijom, reformama i javnim finansijama

BEOGRAD - Gradonačelnik Inđije i član Demokratske stranke Goran Ješić ocenio je da bi vlada, čiji bi premijer bio Boris Tadić imala veći kapacitet za reforme nego vlada koju bi formirala Srpska napredna stranka i dodao da odugovlačenje oko formiranja vlade predstavlja jednu dozu neodgovornosti.

Ovo sada što se dešava što se tiče odugovlačenja oko vlade je jedna doza neodgovornosti. Ne znam kako teku pregovori oko vlade, ali ta inicijativa mora da bude na strani DS, rekao je Ješić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

"Mi smo tu inicijativu izgubili posle prvog kruga izbora, pa posle predsedničkih izbora i mislim da je ta odgovornost na našoj strani. Mora da postoji veća odgovornost. Neko mora da kaže da li pravimo vladu ili je ne pravimo", dodao je on.

Ješić je izjavio i da ne amnestira Borisa Tadića za izborni rezultat DS ali, kako je naglasio, "kada imamo predsedničkog kandidata, koji dolazi iz stranke SNS i kojem na inauguraciju dođe 1,5 predsednik, kada imamo problem sa regionalnom saradnjom, koja je ključni element za evropsku integraciju i za budućnost Srbije, mi moramo da uspostavimo balans sa premijerom iz DS".

To je, prema njegovom mišljenju, realno najbolje radio i najbolje radi Boris Tadić."Da li postoji njegova odgovornost za izborni rezultat? Da.Da li postoji njegova odgovornost za reforme u Srbiji? Da.Ali u ovom trenutku mislim, što se tiče spoljne politike i regionalne saradnje, to premijersko mesto će biti balans jednom neiskustvu", istakao je Ješić.

On je ocenio i da bi Tadić trebalo da bude premijer i ministar spoljnih poslova, dok bi ostali članovi vlade trebalo da se bave ekonomijom, reformama i javnim finansijama.

"Postoje dobra iskustva i velikih zemlja u Evropi gde su premijeri ujedno i ministri spoljnih poslova. Ako verujete da će se Boris Tadić baviti ekonomijom i privredom - ja u to ne verujem. Mislim da je realnija situacija da on bude premijer i ministar spoljnih poslova", rekao je Ješić.

Na opasku novinara da se priča o ozbiljnim podelima u stranci Ješić je odgovorio da ne zna ko priča o podelama.

"Očigledno da postoje jedinstveni stavovi oko toga ko treba da bude mandatar. Rekao sam da u DS postoji obaveza da morao da kažemo da smo u protekle četiri godine imali apsolutnu vlast i nismo mogli da stvorimo 500.000 radnih mesta. Niko nam nije branio da provedemo reforme u zdravstvu i obrazovanju, administraciji, policiji, sudstvu", naglasio je on.

On je dodao da u ovom trenutku pokretanje pitanja odgovornosti predsednika DS "nije tema"."DS mora da napravi jedan ozbiljan skup, onoga trenutka kada se formira republička Vlada, da otvori temu republičkih izbora i pre svega rada Demokratske stranke", smatra Ješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track