Tadić: Nije postojao trag koji vodi do Koštunice!

Sudski podaci

Tadić: Nije postojao trag koji vodi do Koštunice!

Politika -
Nekadašnji predsednik Srbije izjavio je da u njegovim saznanjima o ubistvu premijera Zorana Đinđića nije postojao trag koji vodi do lidera DSS

BEOGRAD - Nekadašnji predsednik Srbije i počasni predsednik DS Boris Tadić izjavio je da u njegovim saznanjima o ubistvu premijera Zorana Đinđića nije postojao trag koji vodi do Vojislava Koštunice."Ja sam kao predsednik države imao uvid u to šta je sud otkrio, u čitav istražni postupak i imao sam uvid u saznanja bezbednosnih institucija. U tim saznanjima nije postojao onaj trag koji su mnogi očekivali u javnosti i koji je bio vrlo često nagoveštavan i istraga o političkim inspiratorima ne bi dovela do tog konačnog zaključka", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je DS nakon ubistva Đinđića na izborima osvojila 13 odsto, da je formirana nova koalicija i da su mnogi smatrali da su u toj koaliciji politički inspiratori ubistva Đinđića."Potpuno je nerealistično bilo očekivati da DS iz opozicije pokuša da namente državnim institucijama da razotkrije političku pozadinu. DS je sve vreme govorila da mora da se otkrije čitava sprega političkih inspiratora", naveo je Tadić.

Tadić je rekao da je Đinđića upoznao kad je bio dečak i da je bio ushićen njegovim idejama, kao i da je u tom smislu bio prvi "đinđićevac", kao i da nije imao pretenzije da bude Đinđićev naslednik."Svako ogrtanje zastavom Đinđića je bilo kontraproduktivno", rekao je Tadić i dodao da nije istina da se Srbija nije menjala u pravcu u kakvom je Đinđić zamislio.

Upitan zašto DS nije postigla više i koje je njegovo objašnjenje za to, Tadić je naveo da u Srbiji tek u poslednjih šest meseci postoji društveni konsenzus oko toga šta je cilj Srbije i to je upravo DS falilo. "Problem Srbije je u političkoj kulturi, neefikasno smo društvo, jer smo skloni sukobima, kod nas ne postoji ideja doprinosa zajednisčkoj stvari, već podmetanja nogu. U Srbiji veoma često sve liči na sizifov posao", kazao je Tadić.

Upitan za mogućnost "istorijskog pomirenja" sa SNS, Tadić je rekao da SNS pretenduje da bude potpuno drugačija od onog kakvi su nekada bili njeni pojedinci u prethodnih 20 godina. "Sada su za Srbiju u vlastitim granicama, Srbiju koja ide ka EU, videćemo da li će ta formalna politika biti pretočena i kroz političku praksu. Ja ne vidim da je SNS promenila do kraja svoje uverenje", naveo je Tadić i dodao da ima vrlo kritički odnos prema sadašnjoj vlasti.

Na pitanje o dešavanjima u stranci i da li se kaje što se povukao bez borbe iz trke za predsednika stranke, Tadić je kazao da stoji iza onog što je učinio i da veruje da je to bilo jedino moguće u tom trenutku.Tadić je rekao i da ne bi ocenjivao potencijale sadašnjeg rukovodstva demokrata i da je spreman da pomogne koliko je god moguće da se isprave greške, koje su normalne.

"DS mora da definiše svoju politiku, mora da bude efikasnija ako hoće da i dalje bude ona snaga koja će Srbiju voditi ka EU i modernizovati Srbiju, a i dalje mislim, uprkos svim greškama, da je to organizacija koja ima najviše ljudskih potencijala da reformiše društvo", zaključio je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track