Tadić pobedio u Vojvodini, Nikolić u centralnoj Srbiji

Kako je glasala Srbija

Tadić pobedio u Vojvodini, Nikolić u centralnoj Srbiji

Politika -
Najmanja izlaznost zabeležena u Preševu, gde su Albanci bojkotovali izbore, pa na nekim biračkim mestima nije bilo glasača

BEOGRAD - Tradicionalno bolji!Rezultati predsedničkih izbora u Vojvodini znatno se razlikuju od rezultata u ostatku Srbije. Predsednički kandidat liste „Izbor za bolji život“ Boris Tadić odneo je ubedljivu pobedu sa 52,2 odsto u odnosu na predsednika Tomislava Nikolića, koji je u severnoj pokrajini imao 44,2 odsto podrške građana. Politički analitičari smatraju da je to očekivano jer je Demokratska stranka i ranije imala dobru prolaznost kod Vojvođana.

- Kad je reč o Vojvodini, Demokratska stranka tradicionalno dobija više glasova na izborima nego njeni protivkandidati. DS ima odličan pokrajinski odbor, to je najjači i najorganizovaniji stranački odbor u Srbiji. Na ovakav izborni rezultat uticalo je to što su se istovremeno organizovali pokrajinski i predsednički izbori, pa je to građane visoko motivisalo za izlaznost - rekao je Đorđe Vuković, politički analitičar i programski direktor Cesida.

Inače, najmanja izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora bila je u Preševu, gde se na nekim biračkim mestima desilo da je bilo više članova biračkog odbora nego ubačenih glasačkih listića. Predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Mistari izjavio je da na nekoliko biračkih mesta u toj opštini nije došao nijedan glasač.

- Izlaznost na predsedničkim izborima u našoj opštini iznosi pet odsto. Najviše se glasalo u sredinama gde žive Srbi. Na biračkim mestima gde su glasači bili Albanci najčešće imamo po dva, tri ubačena glasačka listića - rekao je Mistari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track