Tadić: Biću premijer
Foto: KURIR

Sa Andrićevog venca u Nemanjinu

Tadić: Biću premijer

Politika -
Demokratska stranka predložila svog lidera za premijera, prvo pregovori sa SPS-PUPS-JS

BEOGRAD - Prelomili.Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je, posle tročasovne sednice Predsedništva stranke, da je spreman da preuzme mesto premijera. Ipak, kako je rekao, postoje određeni uslovi, a to je da koalicioni partneri prihvate ciljeve i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada.

O parlamentarnoj većini prvo će razgovarati s koalicijom SPS-PUPS-JS.- Vlada treba da bude naoružana ciljevima i vrednostima, kao i planom koji je realističan i ostvariv. Najvažniji zadatak vlade mora da bude borba protiv nezaposlenosti i siromaštva, kao i rat protiv korupcije i kriminala. Suočavamo se s velikim teškoćama, ali verujem da dolaze bolji dani za Srbiju - naveo je Tadić.O velikoj koaliciji DS-SNS-SPS, kako je kazao, nikad nije ni razmišljao.

- Nikada nije postojala takva opcija. Ne dolazi u obzir bilo kakva velika koalicija sa SNS - poručio je Tadić i podsetio da nema dobro mišljenje o kohabitaciji i da se ono nije promenilo.Tadić je rekao da će biti vremena i za analizu rezultata izbora, ali i pitanje odgovornosti. Na pitanje kako je došlo do toga da promeni mišljenje od 20. maja, kada je u noći drugog kruga predsedničkih izbora rekao da neće biti premijer, lider DS je poručio:

- Nisam se predomislio. Rekao sam ono što sam mislio i to je bio odraz mog mišljenja. Međutim, dobio sam argumente iz DS, ali i od građana, da moramo da se borimo, kao i uvek do sada, da smo se uvek nosili sa problemima... Znam da će biti raznih komentara, spreman sam da se nosim s njima. Na opasku novinara da su ga gotovo svi molili da bude premijer, pa se samo čekalo da to učini i Tomislav Nikolić, Tadić je kazao:

- Zamolio me je već na neki način rekavši da predsednik DS treba da odluči da li će da bude premijer. Nešto ne vidim da se svi guraju oko mesta predsednika vlade u ovom trenutku, a pre nekoliko nedelja to je bilo jako atraktivno mesto, verovatno je to jedno užareno mesto, ali dobro.Učesnici sastanka nisu hteli da komentarišu si­noć­nju odluku, ali su sedište DS u Krunskoj napustili vid­no raspoloženi.

Dok je davao izjavu novinarima, kandidat DS-a za premijera bio je okružen saradnicima iz DS-a, potpredsednicima i zamenikom predsednika stranke Draganom Đilasom, a prisutni su bili i koalicioni partneri Rasim Ljajić i Nenad Čanak.

Uz Tadića Ljajić i Čanak

Sednici Predsedništva prisustvovali su i Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Jelena Trivan, Božidar Đelić, Dragoljub Mićunović, Oliver Dulić, Ružica Đinđić, Aleksandar Šapić, Goran Bogdanović, Borislav Stefanović...Pored demokrata, na sednici su bili i njihovi koalicioni partneri - lider LSV Nenad Čanak i njegov zamenik Bojan Kostreš, kao i Rasim Ljajić, lider SDPS, i Olgica Batić, predsednica DHSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja