CRVENA ZASTAVICA: Tajfun se približava Kini
Foto: Tanjug

Upozorenje najvišeg ranga

CRVENA ZASTAVICA: Tajfun se približava Kini

Planeta -
Kineska meteorološka uprava podigla je "crvenu zastavicu" - najviši četvrti nivo upozorenja, pošto se tajfun približio malom južnom ostrvu Hajnan u Južnom kineskom moru i prognoziraju da će okrenuti ka kopnu i provinciji Guangksi

PEKING - U Kini je danas objavljeno upozorenje najvišeg ranga zbog približavanja tajfuna Haijan koji je odneo veliki broj žrtava na Filipinima i doveo do masovne evakuacije u Vijetnamu.

Kineska meteorološka uprava podigla je "crvenu zastavicu" - najviši četvrti nivo upozorenja, pošto se tajfun približio malom južnom ostrvu Hajnan u Južnom kineskom moru i prognoziraju da će okrenuti ka kopnu i provinciji Guangksi.

Tajfun Haijan je doneo obilnu kišu i uzrokovao evakuaciju i otkazivanje letova na Hajnanu, a lokalni mediji javljaju da se šest članova posade teretnog broda vode kao nestali jer se uže za privezivanje broda otkinulo tokom nevremena i brod se udaljava ka pučini Južnog kineskog mora.

U poznatoj kineskoj turističkoj destinaciji, lokalnoj prestonici malog ostrva Sanja više od 13.000 ljudi je evakuisano i više od 400 brodova je pozvano da se hitno vrate u luku.

Otkazano je i odloženo više od 200 letova sa dva aerodroma na ostrvu, u gradovima Sanja i Hajkou.

Centar za upozorenje komande američke mornarice prognozira da će tajfun dovesti do klizišta u Vijetnamu, pre nego što se u potpunosti obruši na Hajnan, malo kinesko ostrvo u Južnom kineskom moru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track