Tajna kosovske platforme
Foto: Marina Lopicic

Tajna kosovske platforme

Politika -
Srbija nudi Tačiju da sebe zove premijerom Republike Kosovo, pod uslovom da ga mi zovemo premijerom Autonomne pokrajine, predviđeno je Nikolićevom platformom za KiM

Za Srbiju će Kosovo uvek biti pokrajina, ali će kosovskim institucijama biti dozvoljeno da se predstavljaju kako im je volja, piše dnevna novina San.

To je suština jednog od osnovnih principa koji se nalaze u platformi za Kosovo predsednika Tomislava Nikolića. Ideju da će vladu i premijera Kosova u Srbiji posmatrati kao vladu i premijera Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, dok će im istovremeno biti dozvoljeno da se pred međunarodnom zajednicom predstavljaju kao vlada i premijer nezavisne Republike Kosovo, javnosti je predstavio Nikolićev savetnik Marko Đurić.Đurić tvrdi za San da se time ništa bitno ne menja u odnosima Beograda i Prištine.- U pitanju je konstruktivna dvosmislenost. To znači da je nedvosmisleno kako Srbija tretira Kosovo - kao autonomnu pokrajinu u svom sastavu, ali i da mi istovremeno ne možemo da utičemo na to kako će se političari sa Kosova predstavljati u međunarodnoj javnosti. Ništa se, dakle, ne menja. Mi nećemo pristati na bilo kakvo rešenje kojim bismo priznali nezavisnost Kosova. S druge strane, da se mi ništa ne pitamo, razgovori s Prištinom ne bi ni bili vođeni - kaže Đurić za San.Borko Stefanović iz DS kaže da naprednjaci samo prepisuju od njih.- Nas su kritikovali zbog takozvanih kaučuk paragrafa, jer navodno nije bilo jasno da li između Kosova postoje granični ili administrativni prelazi. Pa, konstruktivna dvosmislenost je upravo to - da dve strane istu stvar zovu drugim imenom. Nikolićeva platforma za Kosovo nije ništa do stav predsedničke administracije, Vlada se o tome nije izjasnila jer vodi pet različitih politika o Kosovu.

Platforma je nerealna i donosi nešto što još nigde nije viđeno, da se u već postojećoj autonomiji daje autonomija. Ali ako ništa drugo, predsednik Nikolić je održao obećanje, dao je plan za Kosovo. Neprimenjiv, doduše - kaže za San Stefanović.

Primereno nazivu, konstruktivna dvosmislenost potpuno drugačije deluje analitičaru Slobodanu Antoniću.- To jeste kreativna novina. Još niko nije pominjao slično rešenje, s "duplim dnom", koje bi obema stranama dozvoljavalo da posmatraju status Kosova svako na svoj način. U pitanju je neka vrsta podele Kosova koja nije formalizovana. Ona odslikava realno stanje na terenu i prava je šteta što su se srpske političke stranke podelile po tom pitanju. Ali ta disharmonija samo dokazuje političku nezrelost srpske strane - kaže Antonić.

Milan Nikolić: Kosovo je nezavisnoAnalitičar Milan Nikolić smatra da su i konstruktivna dvosmislenost i cela platforma bacanje "prašine u oči" građanima.- Nikakvog obrta nema, Kosovo je nezavisno. Ono jeste oteto voljom SAD, napravljen je presedan, drugim manjinama u svetu se to ne dozvoljava, ali to je realnost. Takve izjave samo su pokušaj vlasti da nezgodno pitanje priznavanja realnosti ostavi nekom drugom. Podsećam da je zbog Kosova prethodna vlast nazivana izdajničkom. Neće proći dugo pa će i novoj vlasti neko zbog Kosova zameriti da su izdajnici, ali i tim trećima da date da reše problem, ne bi umeli. Voz je prošao, a mi smo u kaljuzi i bacamo blato jedni na druge - kaže Nikolić za San.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja