(VIDEO) TAJNA SARAJEVSKOG ATENTATA: Srbomrzac Franc Ferdinand svesno poslat Principu na nišan?!
Foto: Printscreen

Balkanska klopka za prestolonaslednika

(VIDEO) TAJNA SARAJEVSKOG ATENTATA: Srbomrzac Franc Ferdinand svesno poslat Principu na nišan?!

Društvo -
Da li je slučajnost da se baš na Vidovdan, simbol srpskog stradanja, Sarajevom provoza austrougarski prestolonaslednik inače poznati srbomrzac i to u otvorenom automobilu kada se zna da se sprema njegovo ubistvo...
1 / 3 Foto: Printscreen

Uoči današnje stogodišnjice Sarajevskog atentata kojim je mladi Srbin Gavrilo Princip sa dva sudbonosna hica promenio tok istorije, ubivši austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju Hotek, snimljen je ruski dokumentarac "Balkanska klopka: Tajna sarajevskog atentata".

U tom filmu nizom argumenata potvrđuje se teza da ubistvo nadvojvode u Sarajevu 28. juna 1914. nije splet slučajnih okolnosti već rezultat proračunate politike.

U nadasve napetom štivu koje pre podseća na zaplet iz krimića govori se o nizu "slučajnosti" koje su pratile Ferdinandovu posetu Sarajevu, a koje nijedna ozbiljna država nikako ne bi smela da prenebregne.

Naime, krajem 19. veka Berlin i Beč hteli su po svaku cenu da Balkan stave pod svoje, obuhvate ga nemačkom markom i načine delom jedinstvenog nemačkog prostora koji je trebalo da pokrije teritorije čak do Bagdada i Basre.

U trenutku kada austrougarski agent centrali šalje informaciju da nekakav mladi Srbin Gavrilo Princip priča po Sarajevu da će ubiti nadvojvodu Ferdinanda organizuje se upravo njegova poseta. Da li je slučajnost da se baš na Vidovdan, simbol srpskog stradanja, Sarajevom provoza poznati srbomrzac Ferdinand i to u otvorenom automobilu kada se zna da se sprema njegovo ubistvo... Da li je slučajnost da obezbeđenje njegove posete bude toliko slabo da policajci stoje raspoređeni na čak 100 metara što ga čini izuzetno lakom metom...

Promenio tok istorije: Gavrilo Princip
Promenio tok istorije: Gavrilo Princip

Nije tajna da su Francu Ferdinandu njegovi nemački neprijatelji priželjkivali smrt, ali nije jasno zašto austrougarske obaveštajne i službe bezbednosti nisu učinile ništa da to spreče.

Film otvara niz intrigantnih pitanja, ali i otkriva neke dosad nepozate činjenice o ovom vanserijskom istorijskom događaju koji će promeniti tok istorije i sliku sveta: Na jednom od raporta posle sarajevskog atentata nemački car Vilhelm, koji je prezirao Slovene, napisao je da sa Srbijom treba završiti jednom za svagda i to odmah!

Stoga pogledajte prave motive sarajevskog atentata kroz neke nove neobjavljene informacije...

http://www.youtube.com/watch?v=GQBAR4s8rYw
http://www.youtube.com/watch?v=2tGLQ91Hf2c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track