TAJNI PLAN: Rusiji seku pristup prema Kalinjingradu i Baltičkoj floti!

Otvara se zapadni front?

TAJNI PLAN: Rusiji seku pristup prema Kalinjingradu i Baltičkoj floti!

Planeta -
Kalinjingrad je od velikog strateškog značaja za Moskvu, koja tamo "sidri" Baltičku flotu ujedno to je jedina evropska luka Rusije koja se preko zime ne ledi

KIJEV - Pored uvođenja sankcija i jačanja vojnog prisustva duž zapadnih ruskih granica, visoki zvaničnici Evropske unije i SAD razmatraju i druge mogućnosti kako bi "parirale " Rusiji i novonastaloj situaciji ukrajinske krize. Jedna od najradikalnijih opcija bilo bi odsecanje Rusiji pristupa u Kaliningradsku oblast, koja je od strateškog značaja, zbog izlaza na Baltičko more, gde je usidrena i ruska Baltička flota.

Oblast je inače smeštena između Poljske prema jugu i Litvanije na severu i istoku i anektirana je od Nemačke 1945 godine. Teritorija je bila zatvorena vojna zona tokom sovjetskog perioda .U 2008. godini Rusija je zapretila da će razmestiti rakete kratkog dometa ukoliko Sjedinjene Američke Države realizuju svoj plan za izgradnju baze protivraketne odbrane u Poljskoj i Češkoj .

Inače Kalinjingrad je uvek od velikog strateškog značaja za Moskvu, koja tamo "sidri" Baltičku flotu ujedno to je jedina evropska luka Rusije koja se preko zime ne ledi.

http://www.youtube.com/watch?v=MCr4d0FAtUc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track