TAJNI PROGRAM: Kuba optužila SAD protiv nje vode sajber rat!
Foto: Ap

Društvena mreža kao kukavičije jaje

TAJNI PROGRAM: Kuba optužila SAD protiv nje vode sajber rat!

Planeta -
Direktorka odeljenja za SAD pri kubanskom ministarstvu spoljnih poslova zatražila je od Vašingtona da obustavi "svoje ilegalne i tajne akcije protiv Kube" uz ocenu da ovaj slučaj "još jednom pokazuje da se vlada SAD nije odrekla svojih planova za podrivanje Kube"

HAVANA - Otkriće tajnog programa američke vlade za postavljanje društvene mreže na Kubi za mobilne telefone predstavljeno je danas u kubanskim medijima kao dokaz optužbi Havane da Vašington vodi "sajber rat" za podsticanje nemira u toj zemlji.

Dokumenti do kojih je došao AP pokazuju da mreža nazvana "ZunZuneo", što je kubanska reč za pticu kolibri, radila od 2009. do 2012. kada je ugašena.

Oko 40.000 Kubanaca je preko te mreže mobilnim telefonima dobijalo i slalo tekstualne poruke, uglavnom bezazlene šale ili delove međunarodnih i sportskih vesti, kao i novosti iz sveta zabave.

AP je međutim naveo i da je mreža, napravljena preko tajnih kompanija i finansirana preko stranih banaka, nastojala prvo da pridobije uglavnom mlađu publiku i da ih potom navede ka opoziciji vladi.

Američki zvaničnici su rekli da je program u skladu s misijom Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) koja ga nadzire. Oni dodaju da program u osnovi nije tajan, ali da vlada nastoji da bude diskretna kada radi u okolnostima kao na Kubi.

Direktorka odeljenja za SAD pri kubanskom ministarstvu spoljnih poslova zatražila je od Vašingtona da obustavi "svoje ilegalne i tajne akcije protiv Kube" uz ocenu da ovaj slučaj "još jednom pokazuje da se vlada SAD nije odrekla svojih planova za podrivanje Kube".

Kubanska novinska agencija Prensa latina navodi da se ZunZuneo pridružila listi antikubanskih operacija poput neuspele invazije u Zalivu svinja 1961. ili neuspelih atentata na vođu kubanske revolucije Fidela Kastra. Prensa latina je podsetila na govor predsednika Raula Kastra od 1. janaura u kojem je upozorio na "pokušaje suptilnog uvođenja platformi za neoliberalnu misao i za povratak neokolonijalnog kapitalizma".

"Kastrove optužbe pokušaja vlade SAD za destabilizaciju Kube potvrđeni su današnjim obelodanjivanjem plana da se kubanska omladina gurne ka kontrarevoluciji uz učešće agencije SAD", navela je ta državna novinska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track