Tanja, Borislava, Zlatko i Željko kolekcionari medalja

Ovo su srpski paraolimpijci

Tanja, Borislava, Zlatko i Željko kolekcionari medalja

Ostali sportovi -
Srbija na Paraolimpijskim igrama u Londonu do sada osvojila tri medalje, uz dva svetska rekorda
1 / 9

Srbija je u dosadašnjem toku Paraolimpijskih igara u Londonu osvojila tri medalje, uz dva svetska rekorda.

U nedelju je Tanja Dragić osvojila zlato, uz svetski rekord u bacanju koplja, istog dana je Zlatko Kesler osvojio srebro u stonom tenisu, isto kao i Borislava Perić Ranković. Prvu zlatnu medalju Srbiji doneo je Željko Dimitrijević, koji je u bacanju čunjeva oborio i svetski rekord.

Zlatna bacačica koplja Tanja Dragić izjavila je za Kurir pred odlazak u London na Paraolimpijske igre da "živi za himnu".

Dragić je skromno poručila da joj je cilj bio ulazak u finale, a "uspeh medalja", međutim Tanja je hicem 42,51 metar oborila svetski rekord i osvojila zlatnu medalju.

Dragić je rođena u Kninu 15. maja 1991. godine, bavi se atletikom od sedmog razreda i gotovo uvek je ostvarivala dobre rezultate. Do 2008. godine se takmičila u, kako sama kaže "redovnom sportu", a onda je, zbog slabog vida, počela da radi sa selektorom atletske reprezentacije za osobe s invaliditetom Vlastimirom Golubovićem.

Učestvovala je na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, ali zbog povrede nije ostvarila zapaženiji plasman.

Tanja Dragić
Tanja Dragić

Golubović

je bio najzaslužniji za njen povratak u svet atletike, pošto je, razočarana zbog neuspeha, prestala da trenira u periodu od početka 2009. do 5. marta 2010. godine.

Prvi veliki zajednički uspeh ostvaren je u januaru 2011. godine na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, kada je osvojila zlato, ali učinila nešto što nikom do tada nije pošlo za rukom. U svakom od prve do pete serije postavljala je novi svetski rekord.

Zlatko Kesler
Zlatko Kesler

Srebrni stonoteniser Zlatko Kesler rođen je 1960. godine u mestu Selenča, opština Bač. Od 1985. godine je aktivan stonoteniser u invalidskim kolicima, a od 1987. godine je član nacionalnog tima.

Uspešnu međunarodnu sportsku karijeru počeo je 1989. godine, kada je u paru sa Ilijom Đurašinovićem osvojio srebro na Evropskom prvenstvo.

Kesler je do sada učestvovao na četiri paraolimpijade, gde je osvojio četiri medalje. Na tri Svetska prvenstva osvojio je takođe četiri medalje. Na osam Evropskih prvenstava osvojio je deset medalja. Na ostalim takmičenjima, poput Svetskih kupova, osvojio je preko stotinu medalja.

Željko Dimitrijević
Željko Dimitrijević

Prvu medalju na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojio je Željko Dimitrijević. On je oborio svetski rekord u bacanju čunj sa hicem od 26,88 metara.

Dimitrijević je rođen 1971. godine u Petrovcu na Mlavi i do 19 godine je trenirao fudbal. Povredio se 1990. godine kada je skočio u Mlavu i glavom udario u stenu. Dimitrijević živi u Domu za odrasle i invalidna liga u Zemunu, a tu i trenira, pošto je preko puta Doma sedište Atletskog kluba "Pogledi", gde Dimitrijević trenira.

Borislava Perić Ranković
Borislava Perić Ranković

Borislava Perić Ranković

rođena je 1972. godine u Bečeju, gde je i živela do 2006. godine. Godine 1994. prilikom povrede na radu postaje invalid, i ostaje u kolicima. Sedam godina kasnije počinje da se bavim sportom, rekreativno, počinje da trenira košarku u kolicima. Krajem 2002. godine na nagovor prijatelja i Zlatka Keslera uzima reket u ruke samo da bih probala kako joj ide, a već sledeće godine počinje sa takmičenjima.

Prvu medalju je osvojila 2004. godine na Svetskom kupu i od tada traje niz osvajanja medalja. Na POI u Pekingu 2008. godine osvaja srebrnu medalju, a ujedno je iste godine bila i sportiskinja godine u izboru Paraolimpijskog komiteta.

Čestitka predsednika Srbije Tomislava Nikolića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas Tanji Dragić obaranje svetskog rekorda i osvajanje zlatne medalje u bacanju koplja na Paraolimpijskim igrama u Londonu.Nikolić je istakao da je obaranje svetskog rekorda izvanredan uspeh i, u ime svih građana Srbije, poželeo Tanji Dragić još mnogo takvih rezultata u daljoj karijeri, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.Srpska reprezentativka u atletici Tanja Dragić oborila je danas svetski rekord i osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja na Paraolimpijskim igrama u Londonu. Ona je najbolji hitac od 42,51 metara ostvarila iz drugog pokušaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track