NI OPELA NI PETOKRAKE: Tanji mermer za Jovankin grob
Foto: Zorana Jeftić

Sve o sahrani Titove udovice

NI OPELA NI PETOKRAKE: Tanji mermer za Jovankin grob

Društvo -
Na sahranu će doći i članovi porodice, članovi Vlade, a ko će doći iz ostalih organizacija, to ne znam. Znam samo da dolaze članovi Komunističke partije Hrvatske iz Rijeke, Komunističke partije Makedonije, kao i iz svih naših odbora širom Srbije - rekao je Joška Broz

BEOGRAD - Poslednje pripreme!Jovanka Budisavljević Broz biće sahranjena sutra u Kući cveća, u grobnici koja će biti udaljena samo metar levo od grobnog mesta Josipa Broza Tita, rekao je za Kurir Titov unuk Joška Broz. Sahrana će početi u 11 sati, a kako je rekao, planirano je da oproštajni govor održe premijer Srbije Ivica Dačić, Jovankin sestrić Goran Aleksić i jedan predstavnik SUBNOR.Dolaze komunistiU MUP juče nisu želeli da saopšte procenu o tome koliko će ljudi doći da oda poslednju počast Titovoj udovici, ali su naveli da će „broj pripadnika policije biti u skladu s brojem posetilaca“.- Na sahranu će doći i članovi porodice, članovi Vlade, a ko će doći iz ostalih organizacija, to ne znam. Znam samo da dolaze članovi Komunističke partije Hrvatske iz Rijeke, Komunističke partije Makedonije, kao i iz svih naših odbora širom Srbije - rekao je Joška Broz, koji je inače i predsednik Komunističke partije u Srbiji. Porodici je, navodno, predloženo da se održi opelo, ali je ta ideja odbačena.Što se tiče same grobnice, biće pokrivena mermerom, ali će JKP „Pogrebne usluge“ naplatiti samo materijal, i to će biti sav luksuz jer porodica nije imala drugih zahteva, izjavili su u Organizacionom odboru sahrane.Prema informacijama, radnici JKP „Pogrebne usluge“ završili su sa iskopavanjem grobnog mesta na prostoru koji je do sada bio u sitnom belom šljunku i s ukrasnim biljem, kao i sa postavljanjem siporeks blokova, na koje će kasnije biti nalepljen mermer. Naime, grobnica će biti istog oblika, i od istog, belog mermera kao i Titova. Razlikovaće se jedino u visini ploče i debljini.Jednostavnije montiranjeZa razliku od Titove grobnice, koja je visoka 80 centimetara, Jovankina će biti 30 centimetara i s mermerom debljine osam centimetara, što će omogućiti jednostavnije montiranje. Na gornjoj ploči će istim fontom i zlatnim slovima biti ispisano njeno ime i godina rođenja i smrti.

Po istom modelu... Jovankino ime biće ispisano zlatnim slovima
Po istom modelu... Jovankino ime biće ispisano zlatnim slovima

Bez trobojke na kovčegu

Na kovčegu Jovanke Broz neće biti ni SFRJ ni srpske trobojke, a neće joj biti služeno ni opelo po pravoslavnim običajima. Jovanka na nadgrobnoj ploči neće imati ni krst ni petokraku. Biće ispraćena počasnom stražom i plotunom kao potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja