TEGELTIJA: Vlada Republike Srpske povećava plate
Foto: Wikipedia

Napavljen iskorak

TEGELTIJA: Vlada Republike Srpske povećava plate

Planeta -
Vlada će utvrditi predloge pet zakonskih rešenja kojima bi plate budžetskih korisnika bile vraćene na nivo na kojem su bile početkom prošle godine, naveo je ministar finansija RS

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija najavio je da će Vlada RS sutra utvrditi predloge pet zakonskih rešenja kojima bi plate budžetskih korisnika bile vraćene na nivo na kojem su bile početkom prošle godine, pre smanjenja.

Tegeltija je kazao da će ti zakoni po hitnoj proceduri biti upućeni Skupštini RS koja će zasedati 8. aprila.

"Smatram da postoji iskorak, jer smo plate zaposlenima sa najnižim primanjima, prevashodno sa srednjom stručnom spremom, vratili na nivo iz 2008. godine i smanjili raspone između srednje i visoke stručne spreme, za koje smo procenili da je su bili previsoki", kazao je Tegeltija posle sastanka s predstavnicima sindikata.

Predstavnici četiri granska sindikata budžetskih korisnika najavili su da će stav o predloženim zakonskim rešenjima izneti u ponedeljak, 7. aprila. Vlada RS je krajem 2012. godine odlučila da se budžetskim korisnicima i zaposlenima u javnoj upravi plate od početka 2013. godine smanje za deset procenata, pravdajući takvu odluku merama štednje. Nedavno su plate zaposlenima u prosveti, policiji, pravosuđu i javnoj upravi povećane za pet procenata, a sada bi trebalo da budu vraćene na nivo na kojem su bile pre smanjenja.

Predsednik Granskog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić zamerio je što plate u tom sektoru nisu izjednačene sa platama ostalih budžetskih korisnika, pre svega onih koji imaju višu i visoku stručnu spremu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track