Vladika Teodosije pozvao Srbe da se ne sele

Ugorženi povratnici

Vladika Teodosije pozvao Srbe da se ne sele

Politika -
edan od Srba iz Talinovca Branislav Milenković rekao je da je zahtev povratnika da se odmah otvori podstanica policije u delu sela u kojem žive Srbi i istakao da ako se to ne dogodi za mesec dana, da će se povratnici iseliti

UROŠEVAC - Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je danas Srbima u Talinovcu kod Uroševca da će se zalagati "na svim nivoima" kako bi se povećala bezbednost povratnika i pozvao ih da ostanu na svojim ognjištima.

Srbi povratnici iz Talinovca, gde je u petak uveče iz vatrenog oružja pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen bračni par Milovan i Ljiljana Jevtić, ponovili su da će se iseliti ako za mesec dana ne bude otvorena podstanica policije u delu sela u kojem oni žive.

U Talinovcu je sada mirno, a Srbi su za sada odustali od najavljenog iseljavanja iz sela.

Teodosije je u razgovoru sa povratnicima istakao da su vremena teška, da je uvek bilo teško, ali da su ljudi uvek nalazili snage da opstanu i ostanu na svojim imanjima i u svojim domovima.

Episkop raško-prizrenski je poručio da će se založiti na svim nivoima da se poveća bezbednost povratnika kako se tragedije, poput one koja se dogodila u petak, ne bi ponavljale.

Vladiku Teodosija su u Talinovcu dočekali i Srbi povratnici iz sela Babljak kod Uroševca, a on je povratnicima darivao ikone.

Jedan od Srba iz Talinovca Branislav Milenković rekao je da je zahtev povratnika da se odmah otvori podstanica policije u delu sela u kojem žive Srbi i istakao da ako se to ne dogodi za mesec dana, da će se povratnici iseliti.

"Ako za mesec dana ne bude otvorena podstanica policije u našem selu, to je znak da o nama niko ne brine, da nema sigurnosti i u toj situaciji mi ćemo se iseliti odavde", rekao je Milenković.

Ni jedna od desetak srpskih porodica iz Talinovca nije napustila selo iako su u subotu od predstavnika kosovske vlade koji su ih obišli tražili da im se omogući odlazak iz sela zbog slabe bezbednosti.

Milenković je izjavio Tanjugu da je neke od srpskih porodica tokom prethodne noći obilazio i komandir policijske stanice u Uroševcu, a da su juče dobili obećanja od kosovskih vlasti da će nivo bezbednosti u selu biti podignut na veći nivo.

Milenković ističe da ni jedna od desetak srpskih povratničkih porodica koje živi u selu ipak nije otišla.

Milovan i njegova supruga Ljiljana Jevtić ubijeni su sa po jednim hicem iz vatrenog oružja u petak uveče u svojoj kući u Talinovcu.

Regionalni portparol kosovske policije Agim Gaši izjavio je Tanjugu da nema novih detalja u vezi sa istragom o tom ubistvu, ali da policija ima određene tragove o kojima nije mogao da govori kako ne bi ugrozio istragu koja je u toku.

Komandir policijske stanice u Uroševcu Ćazim Reka izjavio je novinarima da motiv ubistva bračnog para Jevtić nije poznat, demantujući na taj način špekulacije u prištinskoj dnevnoj štampi.

U kosovskoj policiji kažu da nema novih detalja u vezi istrage koja se vodi povodom dvostrukog ubistva povratnika.

Ubistvo bračnog para Jevtić jedno je od težih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od dolaska mirovne misije u pokrajinu.

Među najtežim zločinima počinjenim nad Srbima spadaju ubistvo 14 žetelaca kod Starog Gracka, ubistvo porodice Stolić u Obiliću, ubistvo srpske dece u Goraždevcu i ubistvo 12 Srba prilikom napada na autobus kod Podujeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track