Terci Mrkiću: Moj dragi prijatelju!

Izvanredni odnosi

Terci Mrkiću: Moj dragi prijatelju!

Politika -
Terci istakao je da Italija veruje u evropsku budućnost Srbije i podsetio da je Italija dugi niz godina "veliki prijatelj Srbije" njenom evropskom putu

BEOGRAD - Odnosi Italije i Srbije su izvanredni i veoma intenzivni na svim nivoima, a Italija će nastaviti da podržava Srbiju u procesu evropske integracije, izjavili su danas u Beogradu šefovi diplomatija dve zemlje, Đulijo Terci i Ivan Mrkić.

Mrkić je posle sastanka sa Tercijem u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije novinarima rekao da Srbija računa na Italiju kao na strateškog partnera u procesu evrointegracija, a Terci je istakao da je Italiji veoma stalo da Srbiji stavi do znanja da do nje drži kao do partnera. Terci i Mrkić su izrazili zadovoljstvo što je šef italijanske diplomatije prvi visoki zvaničnik koji je posetio Srbiju posle formiranja nove vlade, istakavši da je to još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje.

Terci, koji je Mrkića oslovio sa "moj dragi prijatelju", istakao je da Italija veruje u evropsku budućnost Srbije i podsetio da je Italija dugi niz godina "veliki prijatelj Srbije" njenom evropskom putu. Šefovi diplomatija Srbije i Italije najavili su da će sledeće godine u Rimu biti održan treći samit Srbija - Italija na kojem će učestvovati predsednici država i vlada dve zemlje.

Mrkić je rekao da je Italija veliki investitor u Srbiju i da očekuje dalje jačanje privrednih odnosa i dodao da se sa italijanskim kolegom dogovorio o pravcu razvoja bilateralnih odnosa. Terci je naveo da u oblasti privredne saradnje ima u vidu niz značajnih projekata između velikih firmi i da bi u budućnosti trebalo razvijati i privredne odnose na nivou malih i srednjih preduzeća.

Zalažemo se i za jačanje regionalnih vidova saradnje, posebno Jadransko-jonske inicijative, čiji bi jedan od najvažnijih ciljeva trebalo da bude unapređenje infrastrukture i brži transport robe, rekao je Terci.

Terci je istakao i sjajnu saradnju Italije i Srbije u međunarodnim ogranizacijama, a kao primer je naveo predstojeću Generalnu skupštinu UN kojom će predsedavati srpski diplomata Vuk Jeremić i istakao da je Italija zbog toga veoma zadovoljna. Novinarima nije omogućeno da postavljaju pitanja Terciju i Mrkiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track