Terci: Na putu u EU potrebne reforme

Razgovor sa Dačićem

Terci: Na putu u EU potrebne reforme

Politika -
Čvrsto verujem da će napredak Srbije na ova dva polja Evropska unija (EU) priznati kada se bude podnosio izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama", rekao je Terci novinarima posle razgovora sa premijerom Srbije

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Italije Đulijo Terci izjavio je danas da će Italija nastaviti da podržava evropski put Srbije, ali da će Srbija na tom putu morati da sprovede određene reforme i da nastavi dijalog sa Prištinom.

"Čvrsto verujem da će napredak Srbije na ova dva polja Evropska unija (EU) priznati kada se bude podnosio izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama", rekao je Terci novinarima posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

On je rekao da dijalog Beograda i Prištine treba podići na viši nivo i da bi EU u tom procesu trebalo da angažuje visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Upitan da li bi UN trebalo da posreduju u tim pregovorima, on je rekao da o tome treba da se izjasni generalni sekretar UN, ali da je pitanje koliko bi koristi UN imale od toga, s obzirom da su se povlačile iz sličnih procesa u koje su bile uključene druge zemlje.

Odgovarajući na pitanje koliko je za Italiju korisno da podržava zemlje Jugoistočne Evrope, imajući u vidu da im se time "otvaraju vrata građevine koja se raspada", on je rekao da je put EU drugačiji od puta koji je prešla bivša Jugoslavija i da je EU čvrsta i može da pretrpi sve nedaće.

"Otvorenost Italije prema zemljama Balkana prevazilazi sve prolazne krize. I Evropa i Srbija treba da teže tome da se spoje", kazao je Terci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja