TEROR U SOMALIJI: Kanadsku novinarku silovali 460 dana!

Brutalno kidnapovanje

TEROR U SOMALIJI: Kanadsku novinarku silovali 460 dana!

Planeta -
Amandu Lindhaut i foto-reportera somalski teroristi držali u zatočeništvu 15 meseci, a nju za to vreme svakodnevno seksualno zlostavljali i tukli

TORONTO - Ovo je pravi pakao.Kanadska novinarka Amanda Lindhaut (24) preživela je pravi pakao u Somaliji, gde su je oteli teroristi i držali u zatočeništvu 460 dana. Za to vreme grupno su je silovali, prebijali svakog dana, a tokom te torture čak je dobila i sina, koji joj je oduzet.

Odlazak u SomalijuAmanda Lindhaut bila je konobarica, a 2007. godine rešila je da postane novinarka, pa je brzo posle toga ubedila svog bivšeg momka Najdžela Brenana (36), australijskog foto-reportera, da s njom ode u Somaliju kako bi izveštavali iz te zemlje. Samo tri dana nakon dolaska bili su kidnapovani.Amanda i Najdžel oteti su tokom posete jednom izbegličkom kampu. Bili su u terenskom vozilu kad im je put preprečio plavi „suzuki“, iz kojeg je iskočilo 12 naoružanih ljudi. Predstavili su se kao džihadisti i odveli ih u jednu napuštenu kuću, gde su ih razdvojili, a zatim nju silovali, dok je Najdžel to morao da sluša.Dan kasnije jedan od njih je saopštio: „Alah mi je rekao da tražim otkupninu.“ Nakon toga kontaktirali su s njihovim porodicama i zatražili tri miliona dolara.Tokom narednih 15 meseci mnogo puta su ih selili i Amandu svakodnevno silovali. Često se dešavalo da joj uz glavu prislone pištolj i igraju „ruski rulet“.Amandu su terali da kontaktna sočiva pere u njihovoj mokraći, zbog čega je razvila tešku gljivičnu infekciju na licu, a otpali su joj nokti na nogama i kosa.Misleći da će maltretiranje prestati, njih dvoje prešlo je u islam. Međutim, posle sto noći mučenja Lindhautovu su odveli u pustinju, gde su je naterali da kleči s nožem pod grlom. Tada joj je rečeno da zove majku i traži milion dolara za otkup.- Jecala sam u prašini kao ranjena životinja koja ne ume da govori - napisala je Lindhautova u svojoj knjizi „Kuća na nebu“.Plaćena otkupninaNapokon, novembra 2009. njihove porodice su skupile izvesnu količinu novca i preklinjale otmičare da to uzmu i puste njihove najmilije.Amanda i Najdžel više ne govore jedno s drugim.

Prilagođavanje... Amanda i Najdžel prešli u islam
Prilagođavanje... Amanda i Najdžel prešli u islam

Rodila dečakaBilo je naznaka da je Lindhautova rodila dečaka po imenu Osama dok je bila u zatočeništvu, ali ona nikad nije pričala o tome. Samo je rekla da je preživela užase o kojima ne može da govori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track