Terza: Ako sam grešio, neka odgovaram

Intervju, Zvezdan Terzić, predsednik OFK Beograda - Radi na svoju štetu

Terza: Ako sam grešio, neka odgovaram

Fudbal -
Naravno da smo se snalazili kako smo mogli, tad su i ministri kupovali benzin od švercera

Što se mora, mora se.Zvezdan Terzić, ponovo izabrani predsednik OFK Beograda, govori o tome kako je i zašto neko iskoristio njegovo ime da dobije političke poene poslavši ga u izgnanstvo, pa u pritvor, i kaže da je pred njim nova „muka bez lične koristi“.- Da sam sebičan i mislim samo o sebi, ne bih dolazio, jer je preda mnom samo muka bez koristi. Da kojim slučajem nisam u pravu, budite uvereni da bi na ovom mestu bio neko daleko moćniji od mene - kaže Zvezdan Terzić i dodaje:- Juče mi je bio prvi radni dan, a spreman sam da već danas sazovem Skupštinu i podnesem ostavku ukoliko se pojavi neko ko je voljan da donese novac i investira u klub. Zašto niko od brojnih tajkuna nije došao u neki klub i udvostručio svoj imetak? Zato što u fudbalu postoji samo siguran rashod, a prihod je veoma neizvestan.♦ Koliko je teška situacija u OFK Beogradu?- Zaposleni od februara nisu primili plate, a za nesmetano funkcionisanje kluba potrebno je 150.000 evra mesečno, dok je trenutno dug oko milion evra. Da li ste za vreme boravka u OFK Beogradu radili mimo zakona?- Odgovorno tvrdim da je u klubu uvek sve rađeno samo u interesu kluba. Ali kako je račun OFK Beograda bio blokiran dve i po godine, naravno da smo se snalazili kako smo mogli i svoje obaveze plaćali na drugi način, recimo gotovinom. Ako je to moj greh, spreman sam da odgovaram. Svaki dinar koji je ušao ili izašao iz kluba bio je zaveden kroz internu klupsku blagajnu i za to postoji odgovarajuća evidencija. Da li su tada ministri benzin kupovali na pumpama ili kod švercera pored puta? Pa naravno, od švercera. Znači li to da nije bilo sve po propisima?- Tako su svi funkcionisali, mimo zvaničnih računa. Na pitanje da li smo radili mimo propisa, odgovoriću - verovatno jesmo. Mene optužuju za vreme od pre više od deset godina, a zvaničan podatak glasi da u 2012. godini 40 odsto privrede funkcioniše u sivoj zoni - kaže Terzić. Zašto smatrate da ste baš vi izabrani za žrtveno jagnje?- Sport, a pogotovo fudbal, najbolji je skretničar sa svakodnevnih problema. Neko od političara je to iskoristio i ljudi su se bavili fudbalom, a ne istinskim problemima u zemlji. Veliki problem u Srbiji je nedostatak zakona o sportu koji bi definisao ko je stvarni vlasnik kluba, ko je u obavezi da finansira klub, ko ima pravo da posle investiranja sredstava uzme ostvareni profit, kao u bilo kom legalnom biznisu. To je jedan od glavnih razloga zašto u fudbalu nema svežeg kapitala.

Verujem u sudstvo Kakvu presudu očekujete u procesu koji se vodi protiv vas?- OFK Beograd je udruženje građana, a mene to udruženje ne tereti, nego me tereti Tužilaštvo, a da pri tome za 15 godina, koliko sam direktno ili indirektno u klubu, nismo dobili ni dinar iz budžeta od poreskih obveznika. Za svoj rad dobio sam nagradu u vidu izbora na mesto predsednika FSS i u komisijama UEFA, a onda me neko za isti taj rad procesuira. Danas verujem u pravosudni sistem Srbije i ukoliko se utvrdi da sam na bilo koji način oštetio OFK Beograd ili državu, naravno da sam spreman na konsekvence.

Neću raditi transfere Kako mislite da u budućnosti radite transfere igrača?- Transfere ne radi predsednik, nego generalni sekretar i sportski direktor, a upravni odbor ih samo odobrava. Nemam problem da se bavim i time, jer svi oni s kojima bi trebalo da sarađujem znaju da sam pošteno radio svoj posao, a i oni su ga radili na isti način. Pitanje moralnog kredibiliteta u Srbiji je veoma diskutabilno. Svedoci smo svakoga dana šta se piše na naslovnim stranama o ljudima koji su do juče vodili državu ili će je sutra opet voditi. Preko noći nekoga sruše u blato. Moja satisfakcija je da me podržavaju apsolutno svi koji su bili upoznati s mojim radom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track