Teško pogođene kupine, breskve i višnje
Foto: Kurir

Šabac

Teško pogođene kupine, breskve i višnje

Srbija -
Pojedini zasadi breskve su potpuno uništeni tako da će morati da se revitalizuju novim, dok će na ostalim morati da se primeni rekonstruktivna rezidba

ŠABAC - Ovogodišnji rod voća u šabačkom kraju je osetno pogođen lošim vremenom, rekao je viši stručni saradnik za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Šabac Milorad Jocković.

U opštinama Šabac, Bogatić, Koceljeva i Vladimirci oko 8.000 hektara je pod voćem.

Najveća oštećenja pretrpela je kupina, čiji je rod uništen i do 90 odsto, trešnja 80 odsto, jagoda, malina, višnja i šljiva od 30 do 50 odsto, a nepovoljne vremenske prilike toliko su oštetile zasade breskve da ovoj voćki predstoji višegodišnji oporavak, rekao je Jocković.

"Pojedini zasadi breskve su potpuno uništeni tako da će morati da se revitalizuju novim, dok će na ostalim, koja su pretrpela oštećenja, morati da se primeni rekonstruktivna rezidba, što će odložiti prinos u naredne dve do tri godine", rekao je Jocković.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva objašnjavaju da je ova godina od početka bila izuzetno nepovoljna.

"Niske temperature u februaru oštetile su zasade kupine i maline, višnje i breskve, zatim je mraz u aprilu desetkovao šljivu, jagodu i trešnju, i na kraju kišovit maj je smanjio kvalitet plodova", istakao je Jocković.

Jocković je ukazao da je sve to uticalo da rod voća ove godine bude ispod proseka i lošijeg kvaliteta, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika češće su primenjivane mere zaštite, što je dovelo do poskupljenja proizvodnje.

Iako je nizak prinos doveo do povećanja potražnje, to se nije odrazilo na cene ovih proizvoda na koje pre svega utiče kvalitet voća.

Zoran Gladović iz Bogosavca kod Šapca pod višnjom ima 1,5 hektar, kaže da je veoma neizvesno koliko će prodati višnje i po kojoj ceni.

"Znam samo da će mi prinos ove godine biti za osam puta manji nego prošle, a ispoštovao sam sve mere zaštite. U aprilu kad je najavljen pad temperature i mraz, pokušao sam da zaštitim voćnjak, uzalud sam palio vatre", rekao je Gladović.

Gladović je rekao da ne može ni da nasluti kolika će biti otkupna cena ove godine, ali da se nada da proizvođače posle ovih prirodnih nedaća neće i hladnjačari dodatno oštetiti sa niskom cenom.

Šabački hladnjačari nisu želeli da javno govore o predstojećoj otkupnoj sezoni, cenama, količinama i izvozu srpskog voća.

Gladović je dalje kazao kako za sada, terenski menadžeri samo obilaze zasade višnje, ali niko ne pominje otkupne cene.

Njegov komšija Živko Sibinčić ni ne razmišlja o prodaji šljive, jer kako kaže, "neće je biti ni za slatko".

"Čačanka" je potpuno uništena, dok je "stenlejke" opstalo za oko pet odsto, sve je "obrao" aprilski mraz, rekao je Sibinčić, napominjujući da je pokušao da bar nešto spase, palio vatru, celu noć dežurao, ali da sa šest stepeni ispod nule, šljivi u cvatu, nije bilo pomoći.

"Te noći mi je otišao i prvi rod jagode, a ova majska kiša usporava sazrevanje i smanjuje kvalitet proizvoda. Kiša koja već u kontinuitetu pada danima dovela je do toga da jagoda koja je još zelena počinje da truli i tu leka nema. Ne pamtim ovako tešku godinu za voće", rekao je Sibinčić.

Cena jagode u Šapcu se kreće od 80 do 130 dinara za kilogram, a trešnja se prodaje i po 300 dinara.

Prema podacima Poljoprivredne službe u Šapcu, očekuje se da samo kruška i jabuka ostvare prosečan prinos ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track