TESLA: Beograđanin izumeo uređaj za besplatno telefoniranje i internet
Foto: Beta

Telefoniranje i internet za DŽ

TESLA: Beograđanin izumeo uređaj za besplatno telefoniranje i internet

Tech -
Svi koji budu imali "tesla" telefon moći će besplatno da pozivaju poznanike sa istim telefonom. SMS i pretraživanje internetom biće besplatno jer će telefon raditi bez SIM kartice

Student IT-a, menadžmenta i marketinga u Parizu, Aleksandar Stibilj, rođeni Beograđanin, pre izvesnog vremena okupio je tim inženjera, dizajnera i studenata elektrotehnike iz celog sveta i sada zajedno razvijaju telefon, koji će omogućiti besplatne pozive, poruke i pretraživanje svetske mreže.

Svi koji budu imali "tesla" telefon moći će besplatno da pozivaju poznanike sa istim telefonom. SMS i pretraživanje internetom biće besplatno, jer će telefon raditi bez SIM kartice, mobilnih operatera i konekcije na internet, kaže Aleksandar Stibilj.Ako bi se ostvario san Beograđanina Aleksandra Stibilja, “halo” više nikada ne bi zvučalo isto. Pre svega, bilo bi besplatno."Svako ko bude imao taj telefon moći će besplatno da poziva poznanike sa istim telefonom. SMS i pretraživanje internetom biće besplatno jer će telefon funkcionisati bez SIM kartice, mobilnih operatera i konekcije na internet" kaže Stibilj.On otkriva da je sa kolegama iz SAD, Nemačke, Indije i Japana već isprobao ovu tehnologiju na računarima i da ona apsolutno može da uspe."Moja ideja se zasniva na ideji Nikole Tesle, koji je zamislio da će ljudi slati telegrame i slike preko tornja koji je konstruisao. Zbog toga, ali i zbog publiciteta, telefon će se zvati “tesla”. Svi koji su uključeni u ovaj projekat veruju u zamisao NikoleTesle i spremni su da dođu u Srbiju i do kraja godine u potpunosti razviju projekat. Glavna prepreka za to je nedostatak novca. Alati za proizvodnju telefona su skupi i zato su nam i potrebne donacije, odnosno investicije", kaže Stibilj.Kako pojašnjava Sibilj, ideja je i da se besplatno komunicira preko računara. Besplatan komunikacija odvijala bi se samo ako i onaj ko poziva i onaj koga pozivaju imaju “teslu”, odnosno pomenuti čip u kompjuterima.
Za slučaj da vlasnik aparata želi da poziva “obične brojeve”, morao bi da u svoj telefon ubaci SIM karticu i za tu uslugu, naravno, plati mobilnim operaterima. “tesla” bi koštao oko 130 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track