Tim Džuda tvrdi da Kosovo nije proritet za EU

Politika

Autor:

Briselu je stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne verujem da je pitanje Kosova prioritetno, ocenio je britanski novinar i analitičar

tim džuda, albanci, eu

Britanski novinar i analitičar  Tim Džuda ocenio je da je Briselu stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što pre, ali imajući u vidu da nema nasilja i žrtava, ne veruje da je pitanje Kosova prioritetno.

Džuda je ukazao da predsednik Srbije Tomislav Nikolić "sada govori o idejama koje su bile u opticaju u devedesetim godinama".

“Verujem da ćemo biti svedoci odugovlačenja. Trebaće vremena da se nova vlast konsoliduje, pa da donese odluku o tome šta oni žele da urade oko Kosova, šta su im ciljevi u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Džuda za Radio Slobodna Evropa.

"Mislim da će trebati vremena da se priviknu na nove realnosti", ocenio je Džuda, koji stiče utisak da Nikolić nema puni uvid u situaciju na terenu, ali ni u atmosferu u međunarodnim krugovima, kada je reč o Kosovu.

"On sada govori o idejama koje su bile u opticaju u 90-im godinama. Zato mislim da će trebati vremena da se Nikolić i njegov tim priviknu na novu realnost i da odluče kako žele da nastave dijalog sa Prištinom", objasnio je Džuda.

"Iznenađujuće je da on govori na način koji tu realnost ignoriše", dodao je Džuda, govoreći o Nikoliću, i upozorio da takav način govora vodi u izolaciju, ali da ipak veruje da to neće dugo trajati.

Prema Džudinoj oceni, Nikolić još ne gleda stvarnosti u oči i ne vidi sebe na čelu Srbije u 2012. godini.

"Svet još gleda kroz neku arhaičnu prizmu. Neobično je da od svojih savetnika ne dobija adekvatne podatke, jer ovo što sada čujemo", prema rečima Džude, "ostavlja utisak predsednika koji nije u kontaktu sa realnošću".

"Može se čak reći da on još uvek govori kao neki političar u opoziciji, što on očigledno nije", napomenuo je Džuda i zaključio da u ovom času Evropska unija ima mnogo veće brige od Kosova.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Tagovi

Komentari (7)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Boba

  Boba

  Jasno je nama da gosp. "ima veze s realnoscu" i bolje poznaje prilike u Srbiji od nas koji smo u njoj...

  12 Odgovori 
 • nikson

  nikson

  vidite kako govnari provociraju ,pre neki dan je Ban Ki Mun izjavio da je zabrinut zbog povecanog nasilja i zrtava , a ovaj sad kaze buduci da nema nasilja i zrtava , naravno posto su za njih ljudi zivotinje , djubrad iz CIA samo izazivaju da Srbi zapocnu nasilje .

  9 Odgovori 
 • fifi

  fifi

  ma da , nema nasilja i zrtava , a nema ni dokaza jer je CIA sve uklonila i spalila dok je izvrsavala istragu pod maskom Euleksa .

  9 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Dejan Dikic

  Dejan Dikic

  Tim Dzuda me shvata realnost. Nece biti ni pod razno to sto zamislja zapad. Pre ili kasnijet ce I Albanci shvatiti da im je najbolje u Albaniji i da treba sto pre da prodaju oteto na Kosovu I Metohiji i da kupe kartu u jednom pravcu pre guzve.

  5 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Tajkuni su milionima nezaposlenih izvršili genocid nad nadama, idealima, dostojanstvom Srđan Dragojević, reditelj i poslanik SPS

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!