Timošenko: Ako Rusija anektira Krim, izbiće gerilski rat
Foto: Reuters

Crne prognoze

Timošenko: Ako Rusija anektira Krim, izbiće gerilski rat

Planeta -
Bivša premijerka u intervjuu Rojtersu pozvala svet da nametne Rusiji žestoke sankcije

KIJEV - Vođa partije "Otadžbina" Julija Timošenko predviđa da će na Krimu doći do gerilskog rata u slučaju da Rusija anektira to poluostrvo, javlja Rojters, prenosi ukrajiniski novinski sajt LB.ua.

"Neposredna posledica bio bi gerilski rat. To će postati prava goruća tačka na Krimu. Ako Putin odluči da u slučaju Krima odobri korišćenje sredstava s vojnom komponentom, gde je onda kraj? Ko će biti sledeći? Nikada nećemo biti u stanju da stabilizujemo situaciju u Ukrajini i širem regionu ako se ovde izrodi trajni sukob", izjavila je Timošenkova u intervjuu agenciji Rojters.

Prema njenim rečima, međunarodni instrumenti koji svet koristi protiv Rusije - nisu efikasni. Timošenkova je pozvala demokratski svet da preduzme hitnu akciju da spreči stvaranje novog kriznog žarišta u Evropi

"Ono što danas rade SAD i EU ne daje opipljive rezultate", primetila je ona.Bivša premijerka Ukrajine još jednom je naglasila da bi ceo region mogao dugoročno da bude ugrožen ako Rusija uzme Krim.

Ona smatra da svet mora da pribegne snažnim ekonomskim sankcijama i da pokaže Vladimiru Putinu da su njegovi postupci u Ukrajini neprihvatljivi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track