TIMOTI EŠ: Nova vlada sa jakim mandatom ubrzava reforme u Srbiji!
Foto: Printscreen

Izbori tržišno pozitivni korak

TIMOTI EŠ: Nova vlada sa jakim mandatom ubrzava reforme u Srbiji!

Politika -
Gledamo na prevremene izbore kao na tržišno pozitivan korak. Prevremeni izbori će se verovatno završiti sa pobedom SNS, koja će sa obnovljenim mandatom preusmeriti fokus na reforme, naglasio je šef analitike Standard banke Timoti Eš

LONDON - Agencija Rojters prenela je danas da će najjača srpska partija, Srpska napredna stranka (SNS), tražiti raspisivanje prevremenih izbora u Srbiji, i da bi "veliki dobitak" za naprednjake bio dolazak Aleksandra Vučića na mesto premijera što će naići i na odobravanje finasijskih tržišta.

" Vlada sa novim i jakim mandatom biće dobro pozicionirana za ubrzavanje toka reformi u Srbiji, rekao je Timoti Eš šef analitike Standard banke.

Agencija primećuje da je za dobar rejting naprednjaka uglavnom zaslužna lična popularnost lidera SNS, prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i njegove žestoke kampanje protiv političke korupcije.

-Gledamo na prevremene izbore kao na tržišno pozitivan korak. Zemlja se suočava sa značajnim izazovima u smislu fiskalne konsolidacije i fiskalnih reformi. Prevremeni izbori će se verovatno završiti sa pobedom SNS, koji će osvojiti većinu glasova i stranka bi sa obnovljenim mandatom mogla da preusmeri fokus na reformsku agendu. Očekujemo da će NBS održavati dinar stabilinim tokom izborne kampanje jer za to imaju dovoljne devizne rezerve, a referentna kamatna stopa je visoka. Verujemo takođe da će se nova Vučićeva vlada nakon izbora brzo uključiti u novi aranžman sa MMF-om, rekao je Timoti Eš šef analitike Stadard banke.

Rojters navodi da zvaničnici SNS, partije koja se visoko kotira u istraživanjima javnog mnjenja, smatraju da bi čvršći mandat te stranke doprineo ubrzanju ekonomskih reformi i oporavka zemlje od decenije ratova i izolacije 1990- tih.

Agencija primećuje da je za dobar rejting naprednjaka uglavnom zaslužna lična popularnost lidera SNS, prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i njegove žestoke kampanje protiv političke korupcije.

Vučić, navodi agencija, nije precizirao na koji način će doći do izbora - ako Predsedništvo njegove stranke, što se očekuje, tu ideju podrži - s obzirom da se socijalisti premijera Ivice Dačića protive raspisivanju izbora.

EU otvorila je pregovore o pristupanju sa Srbijom 21. januara , proces bi trebao da dovede do promene pravca u razvoju zemlje da se izvuče iz pepela federalne Jugoslavije. I Rojters naglašava da će se Srbija posle izbora pridružiti EU pre 2020. godine.

" Ja vidim pobedu SNS na izborima, ali čak i ako oni prikupe dovoljan broj glasova da sami vladaju, vidim ipak nagoveštaj da će se formirati koalicija, kako bi podjednako podelili odogovornost, rekao je Marko Blagojević, direktor Centra za slobodne izbore i Demokratiju ( CESID) .

Predsednik Tomislav Nikolić, trebao bi da raspispiše izbore do kraja meseca, kako bi se parlamentarni poklopili sa lokalnim izborima u Beogradu koji su zakazani za 16.mart.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track