Tolstojev čukununuk u Hramu Svetog Save: Vidi Srbiju, pa umri
Foto: Siberiantimes Com

Zavet predaka

Tolstojev čukununuk u Hramu Svetog Save: Vidi Srbiju, pa umri

Društvo -
Želeo sam barem jednom, samo jednom, da udahnem vazduh moje bratske, junačke Srbije. Ne znam koliko ću poživeti, ali sam siguran: sad mogu mirno da umrem, kazao je Genadij Murigin Ivanivič Tolstoj

BEOGRAD - Genadija Murigina Ivanoviča Tolstoja, čukununuka čuvenog ruskog pisca Lava Tolstoja, neka čudna misao opsedala je i progonila, decenijama, da vidi Srbiju. Kaže: da je vidim pre nego što odem s ovog sveta.U sećanju je poneo najlepše priče majke Ane i oca Filipa, praunuka slavnog ruskog pisca, koji su drugovali sa srpskim vojvodama, sveštenicima i mnogim umnim ljudima koje je sudbina progona posle Prvog srpskog ustanka zaustavljala u sibirskim prostranstvima nekadašnje, carske Rusije.Nisu mu bile teške godine, troši osamdeset i treću, ni oko šest hiljada kilometara, koje je prevalio iz Novosibirska. Želja je od svega bila jača. Da se sretne sa Srbijom i ispuni zavet predaka: "Možeš da obiđeš ceo svet, ali Srbiju nemoj da zaobiđeš.""Želeo sam barem jednom, samo jednom, da udahnem vazduh moje bratske, junačke Srbije. Ne znam koliko ću poživeti, ali sam siguran: sad mogu mirno da umrem".Dok u šetnji Beogradom upija slike iz priča i sećanja njegovih roditelja, današnja prestonica Srbije je za njega "nešto drugo".

"Sa godinama, a vidite da ih imam i previše, želja mi je bivala sve snažnija. Da poljubim ovo parče planete, ponesem grumen zemlje. I, sad, da zavetujem moje potomke da me s ovim grumenom sahrane", kaže Tolstoj, inače profesor Međunarodne slavenske akademije, autor desetina zbornika i publikacija, brižni sakupljač istoriografskih beležaka o viševekovnim vezama srpskog i ruskog naroda, posebno značajnim za vreme carske Rusije. Uz to je i slikar, čiji su radovi u gotovo svim galerijama svetskih metropola.Čukununuk slavnog pisca obišao je Hram Svetog Save. Posetio Srpsku akademiju nauka i umetnosti, poklonio se senima patrijarha Pavla u Rakovici.

Svojim foto-aparatom Genadij je beležio slike Beograda. Ali, one, naružene bombama, nije želeo da ovekoveči. - Ne treba mi dodatna tuga - kaže.

"Dovoljno sam tugovao i bolovao dok je Srbija, devedesetih, stradala. Ko da zaboravi pogrom na Kosovu i Metohiji?! Imao sam želju i tamo da odem. A tamo možda ne bih izdržao susret sa nečijom tuđom vojskom oko drevnih, prelepih manastira".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track