Nikolić hoće da zatvori Kurir!

Udar na slobodu medija

Nikolić hoće da zatvori Kurir!

Politika -
Lider SNS traži od Kurira 200 miliona dinara zbog objavljivanja izjave potpredsednice LSV Aleksandre Jerkov o njegovoj diplomi

BEOGRAD - Pritisak na medije!Lider SNS Tomislav Nikolić traži od dnevnog lista Kurir odštetu od neverovatnih 200 miliona dinara, što bi praktično dovelo do zatvaranja našeg lista. Nikolića je naljutilo to što smo preneli poziv potpredsednice LSV Aleksandre Jerkov upućen sa konferencije za novinare da čelnik naprednjaka pokaže fakultetsku diplomu!

Iako je Kurir postupio po svim pravilima profesije, citirao reči Aleksandre Jerkov i pozvao drugu stranu - Nikolića, od njega ni tada, kao ni kasnije, nismo dobili komentar na tu temu. „Sporni“ tekst objavljen je 26. aprila 2012. godine, a u njemu se navodi da je Aleksandra Jerkov pozvala telefonom Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, te da su joj usmeno rekli da on tamo nije diplomirao. Inače, reči potpredsednice LSV tog dana su prenele sve novinske agencije i svi mediji.

U jeku optužbi LSV i drugih stranaka u vezi s njegovom diplomom Nikolić je uporno odbijao da govori, a kad su funkcioneri SNS konačno pokazali Nikolićevu diplomu, Kurir je i to objektivno preneo.

Ovim potezom Nikolić se svrstao u red političara poput Mlađana Dinkića, koji su tužbama i basnoslovnim novčanim zahtevima pokušavali da ugase Kurir. Udar na Kurir pokušali su i neki drugi ovdašnji moćnici, poput Filipa Ceptera, koji je u maju prošle godine od našeg lista tražio 100 miliona dinara.

U NUNS su najoštrije osudili potez lidera SNS.

- O visini odštetnog zahteva neću ni da govorim, jer je potpuno bezuman. Ali ono što je mnogo gore je način na koji SNS misli da vlada. Ovo je ista matrica koju su imali pre 14 godina, kad je donet čuveni Šešeljev zakon, a kada je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić. I tada su, po istom principu, zbog prenošenja saopštenja političkih aktera mediji bili zatvarani, a novinari proganjani. Veoma je loša poruka koju SNS na ovaj način šalje - kazala je potpredsednica NUNS Jelka Jovanović.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović rekla je da je Nikolićev odštetni zahtev od 200 miliona dinara nerazumno visok i neprimeren.

- Takvi ekstravagantni zahtevi obično imaju za cilj uništavanje novina. Istovremeno, moram da upozorim da Kodeks novinara Srbije obavezuje novinare da poslu pristupaju s dužnom novinarskom pažnjom. To znači da nije etički prenositi glasine, sumnje i spekulacije političkih protivnika bez prethodne provere, pa makar te glasine bile izricane na konferencijama za štampu - rekla je Smajlovićeva.

SNS: Advokati su pogrešili

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić najpre je tvrdio da tužba nije na 200 miliona dinara, već na dva miliona. Kad smo mu poslali kopiju tužbe u kojoj piše da je odštetni zahtev ipak 200 miliona, poručio je da je „to greška“.

- Advokati su pogrešili i obojica će biti otpušteni. Tužba ostaje, ali na dva miliona dinara - rekao je on.

Advokati SNS nisu hteli da komentarišu ovaj slučaj.

Vučić i ranije gasio medije

Nikoliću i Vučiću ovo nije prvi put da se obračunavaju s medijima. U vreme Vučićevog ministrovanja, tri dana po usvajanju zakona u oktobru 1998, nedeljniku Evropljanin određena je, retroaktivno, kazna od 2.400.000 dinara . Magazin je ubrzo zatim zabranjen i ugašen.

Dve nedelje kasnije Dnevni telegraf biva kažnjen sa 1.200.000 dinara. Ukupne kazne izrečene po tadašnjem zakonu o informisanju iznosile su više od 24.000.000 dinara.

Toma pretio novinaru Kurira

Nikolić juče nije želeo da komentariše tužbu protiv Kurira, rekavši da neće da odgovara na takva pitanja.

- Nemojte da mi stavljate na naslovnu stranu kako sam ja tužio neke novine! - preteći je poručio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track