Tomislav Nikolić posle UN ide kod Obame
Foto: REUTERS

Tamo daleko

Tomislav Nikolić posle UN ide kod Obame

Politika -
Predsednik Srbije će tokom prijema imati priliku i za kraći razgovor sa amerićkim kolegom

NJUJORK, - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Njujorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom. Predsednik Nikolić preneo je tokom sastanka opredeljenost Srbije da da pun doprinos afirmaciji uloge UN na svetskoj sceni.

Kako je Tanjugu rečeno u srpskoj delegaciji, Nikolić je ponovio stav Srbije o potrebi rešavanja odnosa Beograda i Prištine mirnim putem i konstruktivnim dijalogom. Prvi čovek UN je rekao da je ohrabren Nikolićevim rečima i iskrenim zalaganjem za mir i stabilnost u regionu.

Seriju bilateralnih sastanaka u sedištu UN Nikolić je započeo susretom s predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom. Susret s predsednikom Kipra je protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, uz inicijativu da se tradicionalno dobri odnosi još više unaprede, naročito na ekonomskom planu.

Predsednik Srbije je informisao svog sagovornika o naporima koje čini Srbija u cilju prevazilaženja ekonomske krize, uz poseban akcenat na borbi protiv korupcije.

Što se tiče situacije na Kosovu, predsednik Nikolić je istakao da Srbija ne odstupa od teritorijalne celovitosti.

Kiparski predsednik je rekao da prijateljstvo dve zemlje nije ničim ograničeno niti uslovljeno.

Dvojica lidera saglasila su se da se saradnja nastavi na svim poljima. Nikolić će prisustvovati prijemu koji u hotelu Valdorf Astorija priređuje američki predsednik Barak Obama za šefove država i vlada članica UN, koji učestvuju u zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije će tokom prijema imati priliku i za kraći razgovor sa svojim americkim kolegom.

Visoka debata GS UN, koja je ujedno i centralni događaj zasedanja koje se svake godine održava u septembru, počinje sutra, a predsednik Nikolić će imati zapaženu ulogu. On će se svetskim državnicima obratiti kao treći govornik, odmah nakon što izlaganje završi predsednik SAD Obama.

Generalnu skupštinu UN će otvoriti predsedavajući Vuk Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track